ROTI JALA

Assalamualaikum,

Untuk minum petang hari ini saya buatkan roti jala dan hidangkan dengan kari ayam, lauk baki makan tengahari tadi. Sangat mudah menyediakan roti jala sekarang ni dengan menggunakan botol muncung tiga yang banyak di jual di kebanyakan pasaraya. Orang yang tak pernah buat roti jala pun boleh buat dengan jayanya walaupun pertama kali menggunakannya. Ini dari pengalaman saya, di mana saya hanya menjala 3 biji pertama roti ini dan selebihnya anak gadis saya yang membuatnya.

Jom kita lihat resepi dan cara membuatnya...

ROTI JALA 
(Sumber: K.Ummi Kuantan) 

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar hingga semua sebati. 
Perapkan selama 1/2 jam.
3. Sediakan kuali leper non-stick dan panaskan dengan api sederhana.

4. masukkan adunan kedalam acuan roti jala.Kirai adunan atas kuali.

5. Biarkan hingga roti jala tu masak, angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2


1 ulasan:

  1. Salam kenal, acuan roti jala yg mcm ni kakpb belum ada lagi. Nak cari juga nanti, senang drp yg dulu kan?

    BalasPadam

Sila tinggalkan komen :)