22/06/13

KARI AYAM BETIK MUDA

Assalamualaikum,

Masakan kampung memang enak dan membuka selera. Untuk menu malam ni saya masak kari ayam yang di rampai dengan betik muda dan resepinya saya intai dari blog Tiffin Biru. Memang terbaiklah resepi ni. 

Bagi yang ingin mencuba, saya kongsikan sekali lagi resepinya di sini. Terima kasih CMG kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ini.
KARI AYAM BETIK MUDA
Bahan-bahannya
700gm ayam di potong sederhana besar - cuci dan toskan
300gm betik mengkal- potong kasar
2 sudu besar rempah kari daging 
2 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugur
1 sudu besar kerisik
300ml pati santan
800 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa

Bahan yang di kisar halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
Bahan tumis
4 ulas bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 pelepah daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara membuatnya:-

1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga harum dan bawang layu, masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga garing, tuang bancuhan rempah kari dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.

2. Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut sebentar. Tuang santan cair, kacau rata dan biar mendidih hingga ayam separuh masak. Masukkan asam gelugur dan kerisik. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih dengan api sederhana.

3. Akhir sekali masukkan betik tadi, kacau dan masak hingga betik sedikit lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Betik akan lembut sendiri dalam periuk. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman..