INDOCAFE CAKE

Assalamualaikum,

Dah lama rasanya tidak buat kek untuk keluarga. Dek kerana rindu nak 'membaking', malam tadi saya kembali membelek-belek oven yang sekian lama beristirehat sepanjang saya sibuk dengan tugas pada cuti sekolah 2 minggu lepas.

Projek 'warm up' untuk melepaskan gian membaking adalah kek yang mudah iaitu indocafe cake, iaitu resepi asalnya saya ambil dari Rohaimi Ahmad (FB). Sedap kek ni, mudah pula membuatnya. Anak-anak suka sangat rasanya hasil paduan nestum & serbuk nescafe.

Jom semak resepinya...
INDOCAFE CAKE
Bahan-bahan
150gm gula halus
200gm mentega atau majerin
3 biji telur - gred A
200gm tepung gandum
50gm nestum - (original)
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelette
1 sudu besar serbuk indocafe (saya gantikan dengan serbuk nescafe)
1 sudu teh baking powder
*Taburan badam cincang (pilihan)

Cara membuatnya

1. Pukul gula, ovelette dan majerin hingga kembang.

2. Masukkan telur pukul dan masukkan tepung gandum, baking powder serta pukul lagi.

3. Masukkan pula nestum, susu dan serbuk indocafe/nescafe. Pukul hingga sebati.

4. Sediakan loyang bersaiz 8inci ataupun 7inci. Sapukan majerin dan taburkan tepung pada loyang. Lapik dengan kertas minyak.

5. Masukkan adunan kedalam loyang dan taburkan badam cincang. Bakar pada suhu 150'c - 160'c selama 45minit guna api atas bawah.

6. Setelah kek sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.