LODEH LABU SIAM

Assalamualaikum, 

Pernah makan tak labu siam? Sesetengah tempat ada juga yang panggil labu tumbuk atau labu jambu, malah ada yang tersalah sangka ingatkan labu ini buah jambu batu bila nampak dijual dipasar. Sedap tau labu siam ni kalau dimasak sayur tumis atau sayur lemak. Pagi ini saya masakkan sayur lodeh labu siam dan gandingkan dengan nasi impit serta sambal tumis telur sebagai sarapan pagi. Memang sungguh menyelerakan sekali. Resipinya sama sahaja seperti sayur lodeh biasa cuma saya tidak masukkan sayur-sayuran lain. 

Jom cuba masak dirumah..kalau tak makan dengan nasi impit, gandingkan dengan nasi pun sedap tau.  
LODEH LABU SIAM
Bahan-bahan:
1 biji labu siam - dikupas dan hiris nipis memanjang 
200 gm Udang (saiz sederhana)
50 gm Fucuk - direndam sehingga lembut
sebungkus suhun peket kecil (50 gm) - direndam sehingga lembut
sebungkus tempe  - dipotong 
1/2 batang lobak merah
2 batang Serai - diketuk
2 ketul tauhu - dipotong dadu dan digoreng 
1 cawan santan pekat
1 liter air
garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan yang dikisar
3 sudu besar udang kering
1 biji buah keras 
2 labu bawang besar
5 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup

Cara Memasak:

1. Kupas dan hiris memanjang labu siam. Ketepikan seketika. 
2. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan udang kering. 
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga harum.

3. Masukkan udang, santan tahu dan juga tempe. Kemudian, tambahkan air. 
4. Kacau rata sehingga mendidih.

5. Seterusnya masukkan pula lobak merah, labu siam, fucuk dan juga suhun.

6. Renih sehingga masak dan perasakan dengan garam dan gula. Sedap dihidangkan ketika panas bersama dengan nasi impit dan sambal tumis.