DIMSUM ISI IKAN

Assalamualaikum,

Kunci sajian lazat adalah bahan-bahan yang tepat dan seimbang. Masakan yang ringkas pun akan menjadi enak jika kena cara memasak. Sejak menggunakan Maggi® CukupRasa™ didalam masakan harian, saya tidak perlu lagi merasa berkali-kali untuk mendapatkan rasa yang ideal kerana sedikit sahaja taburan sudah mencukupi dan melazatkan masakan. Kini Maggi® CukupRasa™ menjadi rakan baik saya didapur.

Maggi® CukupRasa™ dihasilkan dengan sukatan bahan-bahan terpilih yang sempurna seperti bawang merah, bawang putih segar bersama garam dan seasoning, jadi anda tidak perlu lagi menambah garam serta serbuk perasa kedalam masakan. Ini ternyata lebih menyihatkan. Ianya juga sesuai untuk semua jenis menu. Saya selalu gunakan dalam masakan bergoreng, sayur, lauk pauk, bubur nasi dan juga sup. Oleh kerana penggunaannya yang mudah serta sukatan bahan-bahannya tepat, anda boleh mencipta resipi baru dan membuatkan masakan harian menjadi lebih unik serta menarik.

Hari ini saya ingin berkongsi menu sihat iaitu dimsum isi ikan. Penyediaannya yang tidak menggunakan minyak dan cili sudah pasti sesuai untuk dinikmati bersama keluarga serta anak-anak kecil. Kombinasi sayuran seperti sengkuang, lobak merah, daun bawang, bawang holland serta isi ikan yang dikisar serta ditambah dengan Maggi® CukupRasa™ amat sesuai sekali dan melazatkan dimsum isi ikan ini.

Ingin tahu cara membuatnya? Mari kita lihat langkah-langkah penyediaan dan resipi yang telah saya sediakan dibawah ini.

DIMSUM ISI IKAN 
Bahan A
500gm isi ikan - dikisar halus
1 batang lobak merah - dipotong dadu
1 biji sengkuang - dipotong dadu
1 labu bawang holland - dicincang 
3 tangkai daun bawang - dicincang
1 sudu besar sos tiram Maggi
1/2 sudu teh minyak bijan
secubit lada sulah

Bahan B
1/2 sudu besar Maggi® CukupRasa™
200gm tepung ubi

Bahan C
Kulit dimsum
kulit wantan secukupnya
1/2 batang lobak merah
1 biji putih telur

Sos : Dicampur
5 sudu besar sos cili
1/2 sudu teh cuka
secubit garam dan gula
1/4 cawan air panas

Cara membuatnya:

1. Kisar halus isi ikan dan ketepikan seketika.


2. Cuci, kupas dan potong lobak merah, bawang holland, sengkuang dan daun bawang.

3. Campurkan semua bahan A didalam mangkuk besar dan gaul rata.

4. Setelah itu taburkan Maggi® CukupRasa™ kedalam adunan tersebut dan kacau lagi hingga sebati. 
5. Masukkan pula tepung ubi, dan kacau lagi semua bahan.

6. Ambil kulit wantan, sapu dengan putih telur dan masukkan campuran isi ikan tadi dan bentukkan. Tabur dengan lobak merah parut dan ulangi langkah tersebut hingga habis.


7. Masukkan dimsum yang telah siap dibentuk tadi kedalam pengukus dan kukus dengan api sederhana sehingga masak.

8. Angkat dimsum dan bolehlah dihidangkan dengan sos.