BENGKANG OREO

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu untuk semua yang sudi masuk ke blog ini. Sarapan apa agaknya hari ini? Kalau saya cukup dengan bengkang oreo yang sedap dan sesuai dengan selera saya. Anak-anak pun suka, sekejap sahaja dah habis. 

Resipi asal adalah kuih bakar biskut marie dari kak Fida tapi saya gantikan dengan oreo serta ubah suai sedikit jumlah bahan-bahannya ikut kesesuaian biskut oreo yang manis. Kepada yang ingin mencuba, jom kita lihat resipi dibawah ni. 

BENGKANG OREO
Bahan-bahan
4 biji telur
200 gm gula pasir
570 gm santan - (1 kotak KARA 200ml + air)
115 gm tepung gandum
85 gm biskut oreo - dipatah-patahkan
1 sudu teh esen vanilla
sedikit bijan

Cara membuatnya:

1.Masukkan semua bahan kecuali bijan kedalam pengisar.

2. Kisar hingga halus dan tapis.

3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di sapu mentega.

4. Bakar pada suhu 160'C selama 45minit-1jam, atau hingga masak. Biar kuih benar-benar sejuk baru dipotong dan sajikan.