KEK KELAPA COKLAT CHIPS

Assalamualaikum, 

Petang ni saya buatkan kek Kelapa Coklat chips yang simple sangat tapi wanginya semerbak ketika dibakar... tambahan pula bila kek dah hampir masak. Oleh kerana saya tak bercadang untuk letak topping pada kek kelapa ni, saya warnakan kelapa kering sebelum masukkan kedalam adunan. Nampak berseri sedikit, kan. Tapi terpulanglah...kalau tak letak warna pun kek ini tetap sedap rasanya.

Kalau saya buat kek untuk digandingkan dengan minum petang selalunya saya tak letak topping. Kalau tak habis tak perlu masukkan kedalam peti ais dah. Letak je didalam bekas kek diatas meja dapur...jadi mudah anak-anak ulang makan.

Selalu buat kek kelapa saya tak pernah pula letak coklat chips. Rupanya sedap gandingan kelapa dan coklat chips ni. Tak percaya cuba buat. Heee...heee...Seperti biasa resipi yang simple sahaja seperti dibawah ni. Selamat mencuba :) 
KEK KELAPA COKLAT CHIPS
Bahan-bahan
3/4 cawan mentega
2 cawan tepung gandum 
1 1/2 sudu teh baking powder
1 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur - Gred A
1 cawan buttermilk - (Campurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar perahan lemon/cuka untuk menghasilkan buttermilk)
1 1/4 cawan kelapa kering 
Sedikit pewarna kegemaran
1/2 cawan coklat chips

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 180'c. lapik loyang dengan kertas minyak.

2. Ayak tepung gandum dan baking powder didalam sebuah mangkuk dan ketepikan seketika.

3.  Di dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula kastor dengan kelajuan sederhana sehingga putih dan gebu. Masukkan esen vanilla, telur satu persatu dan pukul lagi.
4. Turunkan mixer kepada kelajuan rendah, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit (3 peringkat) berselang seli dengan buttermilk dan matikan mixer.
5. Dengan menggunakan spatula, kaup balik kelapa kering kedalam adunan kek. Pastikan adunan tidak terlebih kacau.
6. Masukkan juga coklat chips dan kaup balik hingga semua bercampur. Tuang kedalam loyang. Tabur baki coklat chips diatas kek dan bakar dalam 45 ke 50minit atau sehingga kek masak.

Ini lah rupa kelapa kering. Asalnya memang warna putih, tetapi saya warnakan dengan merah jambu. Caranya : Masukkan kelapa kering kedalam plastik, titiskan sedikit sahaja (dalam setitik) warna kegemaran dan goncang-goncangkan plastik tersebut. Kelapa akan bertukar warna dan barulah kek nampak meriah :). Kalau warna kurang menyerlah barulah masukkan sedikit lagi pewarna.