APAM NASI

Assalamualaikum, 

Dah lama berhajat nak buat apam nasi tapi tak kesampaian. Selalunya lebihan nasi saya gorengkan untuk sarapan pagi kerana anak-anak suka. Tapi pagi ini nasi sejuk yang berbaki selepas makan malam tadi saya tukarkan menjadi apam nasi. Sedapnya alahai...dah lama tak makan apam nasi yang gebu gebas digaul dengan kelapa parut. 

Resipinya saya ambil dari blog yatie memories. Terima kasih yatie dan izinkan saya kongsikan resipi disini pula ye. Kepada yang ingin mencuba, bolehlah ikut resipi dibawah ini. Memang menjadi dan gebu, apamnya :) 
APAM NASI
Bahan-bahannya 
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis (mauripan)
Kelapa parut dengan sedikit garam

Cara membuatnya: 

1. Kisar nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit dan kisar sampai halus).
2. Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan kisar lagi sehingga sebati.

3. Di dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Jika suka bolehlah masukkan sedikit warna kegemaran.
4. Perap selama 3 jam.Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
5. Masukkan kedalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit.Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam atau enak dimakan begitu saja.