PISANG BAKAR DENGAN SOS MENTEGA KACANG

Assalamualaikum, 

Pisang yang dibakar dengan mentega...hmm, sedapnya. Seperti yang kita tahu, pisang merupakan buah yang boleh diperbagaikan dan diolah samada menjadi goreng pisang, kuih tradisional, dessert, dicampurkan dengan aiskrim atau dijadikan kek serta muffin. Sejak zaman dahulu lagi pisang popular bagi masyarakat asia umumnya dan hidangan ringkas seperti pisang rebus yang digolek dalam kelapa bercampur garam, dinikmati juga dengan gula perang memang hidangan kampung yang super sedap.

Sesetengahnya pula lebih suka membakar pisang dan dihidangkan dengan sos manis seperti gula melaka yang dicairkan, nutella, karamel atau parutan keju cheddar. 

Baiklah hari ini saya ingin berkongsi resipi yang tak kurang lazatnya iaitu pisang bakar dengan sos mentega kacang. Sebaiknya guna pisang seperti pisang raja, pisang abu@nipah, pisang awak , pisang nangka atau pisang-pisang yang sesuai untuk digoreng.

Nak tau cara mudah untuk membuat pisang bakar dengan sos mentega kacang ni? Jom kita lihat resipinya :) 

PISANG BAKAR DENGAN SOS MENTEGA KACANG 
Bahan-bahan 
10biji pisang masak - saya guna pisang nipah
1 sudu besar mentega 
1/4 cawan kepingan almond - dipanggang sebentar

Bahan Sos mentega kacang 
1 sudu besar mentega
2 sudu besar peanut butter chunky (kasar)

Cara membuatnya:

1. Panaskan kuali anti lekat, masukkan 1 besar mentega, biarkan cair.
2. Kupas pisang dan letakkan didalam kuali tadi. Tekan dan alih-alihkan pisang hingga masak sempurna.
3. Sementara itu masukkan mentega didalam kuali lain, panaskan hingga cair. Masukkan pula mentega kacang chunky dan kacau hingga sebati dan matikan api dapur.
4. Atur pisang bakar didalam pinggan dan tuang sos mentega kacang keatas pisang tadi. Tabur kepingan almond dan sedap dihidangkan panas-panas.