Assalamualaikum,
Serawa ubi kayu bersagu adalah sejenis dessert yang sedap dinikmati petang-petang begini. Kombinasi ubi kayu rebus yang lemak dan gebu dipadankan pula dengan gula melaka dan santan serta wanginya daun pandan..hmm memang membuka selera. Boleh kurangkan penggunaan gula bagi yang kurang makan manis dan boleh juga gantikan santan dengan susu cair.
Resipinya mudah sahaja,sama seperti kita masak serawa atau pengat lain, cuma ubi kayu perlu direbus terlebih dahulu hingga empuk sebelum menghasilkan serawa.
Kalau ada ubi kayu, bolehlah cuba resipi dibawah ini :)
SERAWA UBI KAYU DENGAN SAGU
1 ketul ubi kayu (dalam 500gm)
1 keping gula melaka
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar sagu
1/2 cawan gula (kurang atau lebihkan ikut kemanisan yang anda mahu)
1 helai daun pandan - dicarik dan simpulkan
secubit garam
Cara memasak:
1. Kupas ubi kayu dan buang serat dibahagian tengahnya. Rebus dengan sedikit garam hingga empuk dan toskan. Ketepikan seketika.
2. Didalam bekas lain, rebus air hingga agak mendidih. Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu kembang.
4. Masukkan gula pasir, daun pandan dan gula merah kedalam periuk. Masak lagi hingga mendidih.
5. Tuang pula santan pekat serta secubit garam, kacau hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan ubi kayu yang di rebus tadi dan masak sebentar. Bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)