PUDING MANGGA

Assalamualaikum, 

Apa-apa jenis puding pun pasti segar dinikmati sebagai pencuci mulut, tambahan pula pada cuaca panas begini. Banyak-banyak buah, mangga menjadi pilihan saya kerana suka dengan rasanya. Sebab itulah dalam blog ni ada beberapa resipi menggunakan mangga masak contohnya kek mangga, jem mangga dan pulut mangga

Hari ini saya ingin berkongsi pula puding mangga yang resipinya saya ambil dari blog Damai Qalbu. Terima kasih ye Rohaisha, saya panjangkan pula resipi disini bagi yang ingin mencubanya.

PUDING MANGGA
Bahan-bahan:
1 biji buah mangga masak 
150gm gula 
650ml air
10gm serbuk agar-agar
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
1/2 tin susu cair
1 biji telur

Cara membuatnya: 

1. Masak air bersama agar-agar dan gula sehingga larut, biarkan seketika. Kupas mangga dan kisar hingga halus.
2. Kemudian satukan telur, tepung kastard, susu cair, mentega, esen vanila dan puri mangga.Pukul sedikit agar sebati.
3. Masukkan adunan tersebut kedalam bancuhan agar-agar tadi sehingga larut dan sebati.
4. Tapis dan tuang kedalam acuan. Sejukkan hingga agar-agar keras dan bolehlah dihidangkan. Lebih enak dimakan sejuk dan masukkan kedalam petiais terlebih dahulu.