KEK DELICIA

Assalamualaikum.

Kek Delicia sangat simple untuk membuatnya dan idea untuk nama kek ini adalah disebabkan saya gunakan Delicia hazelnut chocolate spread dari Gardenia untuk dicampurkan kedalam adunan. Rasanya? Alhamdulillah...sedap sangat bagi lidah saya kerana saya memang suka rasa hazel campur coklat. Cadangan asal nak buat kek nutella tapi yang ada dalam stok cuma Delicia. Bolehlah...

Bagi yang ingin mencubanya jom kita lihat bahan-bahan dan cara membuatnya :)
KEK DELICIA
Bahan-bahan
175gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
175gm mentega
175gm gula perang 
4 biji telur 
2 sudu teh delicia hazel nut chocolate spread
Sedikit gula icing - untuk 'dusting' 

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada 170'c. Sapukan mentega pada loyang dan ketepikan seketika.

2. Masukkan gula perang dan mentega kedalam bekas pengadun, pukul hingga gebu dan gula hancur.
3. Masukkan pula telur satu persatu berselang seli dengan tepung dan pukul lagi.

4. Selepas itu masukkan 2 sudu besar Delicia hazelnut chocolate spread dan pukul hingga sebati.
5. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam 45minit sehingga kek masak.
6. Setelah kek sejuk, potong ditengahnya dan sapu Delicia hazelnut chocolate spread dan tutup kembali. Ayak gula icing diatas kek dan bolehlah dihidangkan.