RENDANG ITIK SALAI DENGAN DAUN PUDING

Assalamualaikum, 

Itik salai dan daun puding hitam adalah buah tangan istimewa dari anak yang pulang bercuti di kampung sempena cuti tahun baru cina yang lalu. 

Kalau disebelah utara semenanjung ni, daun puding adalah pohon hiasan yang banyak ditanam di halaman rumah terutama dikampung-kampung. Tetapi ia BERBEZA dengan daun puding yang digunakan dalam masakan rendang di Negeri Sembilan. Rasanya dinegeri-negeri lain tidak ada yang menggunakan daun puding hitam atau daun puding belacan ini dalam masakan. Begitulah uniknya negeri-negeri di Malaysia ni kan. Kalau nak tahu lebih lanjut macamana bentuk daun puding hitam ni, bolehlah buat carian digoogle.

Daging itik memang agak liat sedikit dari daging ayam, tetapi itik yang saya gunakan untuk merendang ini telah disalai terlebih dahulu dan selain daripada lebih beraroma dagingnya juga lebih lembut dan tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk masak.

Inilah gambar itik salai yang di ambil oleh anak-anak. Ia dijual bersama dengan daging lembu salai dan ayam kampung yang turut disalai dan lokasi ini adalah di Simpang Pelangai Kuala Pilah, Negeri Sembilan. 
RENDANG ITIK SALAI DENGAN DAUN PUDING 
Bahan-bahan:
1 ekor itik salai 
1/2 Kilogram santan
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar rempah kari ayam
1 helai daun kunyit - di carik 
1 keping asam gelugur
secekak daun puding - guna bahagian lembut dan buang tulang tengah
1 batang serai - di ketuk
Garam secukup rasa

Bahan Kisar:
8 ulas bawang merah
10 tangkai cili padi
15 tangkai cili kering - rendam ais panas hingga lembut dan toskan
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 batang serai

CARA MEMASAK:

1. Potong itik salai kepada 12 bahagian dan bersihkan. 
 1. Masukkan itik bersama bahan kisar ke dalam periuk dan juga rempah kari.


2. Kacau rata dan biarkan mendidih seketika.

3. Kemudian masukkan santan dan biarkan hingga kuahnya sedikit kering.
4. Masukkan kerisik, asam gelugur dan perasakan dengan garam secukupnya.

5. Biarkan hingga kuahnya pekat dan taburkan hirisan daun kunyit dan daun puding ke atasnya dan masak lagi sehingga kuah agak kering.



6. Angkat dan hidangkan.