Assalamualaikum,
Selamat berhari minggu & sarapan apa hari ini? Seperti yang kita sedia maklum sarapan kegemaran rakyat Malaysia selain dari nasi lemak adalah roti canai. Pernah tak beli roti canai tapi tak dihabiskan dan terbiar keras? Selalunya bila panaskan semula pun tak dapat sambutan dah dari anak-anak.
Apa kata kita kitar semula menjadi savoury muffin yang sangat sedap, tambahan pula makan panas-panas dengan kuah kegemaran seperti kuah kari, kuah dal atau enak juga bersama sos cili ataupun mayonis.
Jom tengok resepi leftover Roti Canai muffin yang simple ni. Mesti anak-anak suka :)
Apa kata kita kitar semula menjadi savoury muffin yang sangat sedap, tambahan pula makan panas-panas dengan kuah kegemaran seperti kuah kari, kuah dal atau enak juga bersama sos cili ataupun mayonis.
Jom tengok resepi leftover Roti Canai muffin yang simple ni. Mesti anak-anak suka :)
LEFTOVER ROTI CANAI MUFFIN
Bahan-bahan
2 biji roti canai
4 biji telur - Gred A
2 ekor sardin - tin kecil (ambil isi ikan sahaja tanpa sosnya)
3 tangkai daun bawang
1 tangkai cili merah
Secubit garam
1/4 cawan keju cheddar - disagat
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven dan sapu minyak kedalam muffin pan. Potong roti canai dalam kepingan kecil, masukkan kedalam mangkuk besar dan ketepikan seketika.
2. Didalam sebuah mangkuk, pukul telur dan garam dengan garfu. Masukkan isi ikan sardin yang telah dilecek. Masukkan juga daun bawang dan cili merah.
3. Tuang telur tersebut didalam mangkuk berisi roti canai tadi dan kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan adunan tersebut kedalam muffin pan dan tabur keju diatasnya. Bakar didalam oven pada suhu 180'c (api atas dan bawah) selama 15-20minit atau sehingga masak.
5. Hidangkan bersama kari, kuah dal ataupun sos cili mengikut selera anda.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)