KEK TAPAI UBI KAYU BERKEJU

Assalamualaikum, 

Ini entry kedua kek tapai ubi kayu dalam blog ini. Resipi sebelumnya dapat dilihat DISINI. Di Langkawi sukar mencari tapai ubi kayu ni, dan kebetulan outstation ke KL dua hari lepas saya tak lepaskan peluang membelinya dimana mudah untuk dapatkannya di restoran atau kedai-kedai makan disana.

Saya penggemar kek tapai ubi kayu, dan resipi kali ini memang lembut dan gebu keknya kerana saya masukkan juga sedikit tepung jagung kedalam adunan.

Kepada yang ingin mencuba resipi kek ni, bolehlah lihat bahan-bahan yang disediakan dibawah. Kalau nak buat untuk loyang loaf yang kecil bolehlah cuba separuh dari adunan ni.

KEK TAPAI UBI KAYU BERKEJU
300gm tapai ubi kayu 
250gm mentega
70 gm gula pasir
90ml susu pekat
4 biji telur
1/4 cawan keju parut
1 sudu besar kismis/ kepingan almond

Diayak
200gm tepung gandum
20gmTepung jagung
1 sudu teh baking powder 

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 170'c dan lapik kertas kek pada loyang. Bersihkan tapai ubi kayu dengan mengasingkan serat-serat ditengahnya dan hanya gunakan bahagian yang lembut sahaja. Lenyek dengan garfu hingga menjadi seperti pes.
2. Pukul mentega dan gula hingga lembut. Masukkan susu pekat dan pukul rata.
3. Masukkan pula telur satu persatu sambil dipukul lagi berselang-seli dengan tepung.
4. Seterusnya masukkan tapai ubi kayu dan tepung hingga habis dan pukul lagi 
4. Tuang adunan kedalam loyang yang telah dilapik kertas kek. Tabur keju, kismis dan almond.

5. Bakar selama 45 menit dengan suhu oven 170'c ataupun sehingga kek masak.