KERABU NANGKA MUDA DENGAN ISI IKAN BAKAR

Assalamualaikum, 

Entry tertunggak, kerabu nangka muda dengan isi ikan bakar. Sebenarnya dah lama saya buat kerabu ini dan tersimpan didalam folder di laptop. Bila check hari ini, eh! masih ada lagi rupanya resipi yang tidak publish dalam blog.

Kerabunya seperti biasa yang saya buat sebelum ini juga dan bagi yang suka pedas bolehlah lebihkan cili padi untuk mendapatkan rasa yang lebih kick. Bagi yang nak try buat tu, bolehlah ikut resipi dibawah ini. Kalau tak nak guna isi ikan bakar, boleh juga gantikan dengan perut lembu yang di rebus terlebih dahulu ataupun kerang juga sesuai.

KERABU NANGKA MUDA DENGAN ISI IKAN BAKAR
Bahan-bahan
300gm nangka muda - direbus hingga empuk dan toskan 
2 ekor ikan kembung - gaul dengan garam dan dibakar
1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
tomato ceri secukupnya 
1 labu bawang besar - dihiris bulat 
1 sudu besar santan pekat

Bahan-bahan - Ditumbuk lumat
3 tangkai cili merah 
5 tangkai cili padi 
1/2 inci belacan 
asam jawa 
1 sudu besar kerisik 
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Toskan isi nangka muda yang telah direbus dan masukkan kedalam mangkuk besar. Campur bersama isi ikan yang telah diasingkan dari tulangnya.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk kedalam mangkuk tersebut bersama bawang besar yang telah dihiris.
3. Seterusnya masukkan tomato dan gaul kesemuanya.
4. Akhir sekali masukkan santan pekat dan lada hitam yang telah ditumbuk tadi. Gaul rata dan hidangkan.