SIAKAP KUKUS ASAM BOI

Assalamualaikum,

Perkongsian resipi hari ini adalah entry tertunggak pada bulan puasa yang lalu dan baru hari ini berkesempatan masukkannya ke blog. Siakap kukus asam boi ini memang sedap, apalagi jika menggunakan ikan yang masih segar.

Resipinya saya ambil dari blog hana memories iaitu resipi asalnya Ikan kukus Asam Boi.Sebenarnya ikan apa pun yang di gunakan dalam resipi ni rasanya tetap enak. Saya tambah cendawan tiram dan lebihkan cili padi untuk rasa yang lebih menyengat. Terima kasih kepada Hana dan saya kongsikan sekali lagi di sini bagi yang ingin mencubanya.

RESEPI IKAN KUKUS ASAM BOI
Resipi asal : Hana Memories

Bahan-bahan
Ikan siakap - di bersihkan dengan air limau nipis
1/2 labu bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - ketuk
2 batang serai - hiris
1 inci halia - hiris memanjang halus
5 biji asam boi putih atau lebih
1/4 batang lobak merah - hiris memanjang halus
Cendawan tiram secukupnya
Tomato cherry @ biasa - di belah 4
Daun ketumbar secukupnya
Daun bawang secukupnya
Hirisan limau
7 tangkai cili padi - di ketuk 
Bahan Sos 
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram 

Cara memasak :

1. Rendam asam boi dengan 1/4 cawan air panas sehingga kembang. Kemudian kikiskan isinya sedikit.
2. Letak ikan ke dalam pinggan tahan panas yang sesuai, taburkan bahan-bahan lain ke atas ikan.

3. Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair dan sos tiram, kemudian curahkan ke atas ikan.
4. Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.

5. Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.
6. Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar dan daun bawang sekali lagi.