KERABU PASTA

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu untuk semua. Hari minggu begini ada yang menghabiskan masa mengemas stok-stok barangan dapur. Kadang-kadang bingung juga ye, jika ada stok pasta yang masih tersimpan tetapi dalam jumlah yang sedikit. Nak goreng untuk sekeluarga pun tak berbaloi. Selain daripada di masukkan ke dalam sup, boleh juga di buat kerabu dan rampaikan dengan makanan laut seperti udang dan kerang. Jika nak gantikan dengan daging pun boleh juga tetapi lebih enak jika di gaul dahulu daging dengan sedikit garam dan bakar seketika. Hiris nipis daging tersebut dan bolehlah di campurkan ke dalam kerabu pasta ni.

Hari ini saya buat kerabu pasta jenis spiral dan campurkan dengan isi kepah dan udang yang di rebus terlebih dahulu. Memang sedap sangat di gandingkan dengan nasi panas. Ratah begitu sahaja pun sedap juga tau. Jom kita lihat resipinya :)

KERABU PASTA 
1/2 cawan pasta - saya guna jenis spiral
2 sudu besar udang kering - rendam dalam air panas
5 tangkai cili padi 
½ cawan tomato cherry - di hiris 
1 labu bawang besar - di hiris
sedikit lobak merah - di parut
3 tangkai daun ketumbar
4 ekor udang - di rebus dan kupas kulitnya
1 cawan isi kepah atau kerang - siap rebus
¼ cawan kacang yang telah di goreng 
1 sudu besar bijan - di goreng sebentar

Bahan B
2 Sudu besar sos ikan 
2 1/2 sudu besar jus limau nipis 
2 sudu teh gula 

CARA MEMBUATNYA

1. Masak air di dalam periuk hingga mendidih. Masukkan secubit garam dan 1/2 sudu besar minyak dan pasta. Masak hingga lembut dan toskan.
2. Campur semua bahan B dan kacau sehingga gula larut. Ketepikan seketika.

3. Sementara itu tumbuk kasar cili padi dan udang kering. Masukkan ke dalam mangkuk besar bersama tomato, bawang besar, daun ketumbar dan lobak merah.
4. Masukkan pula isi kepah/kerang dan udang di ikuti oleh pasta. Gaul dengan bahan B hingga semua bercampur.
5. Tabur kacang goreng serta bijan dan bolehlah di hidangkan.