Assalamualaikum,
Asyik makan nasi je jemu juga ye. Sesekali makan tengahari dengan Mee Hailam seafood, letak pula banyak cili padi mesti membuka selera. Nak memasak mee hailam ni sangatlah mudah tapi kalau kita makan di luar harganya boleh tahan juga dan rasanya belum tentu sedap lagi. Jadi kalau ada masa tu baiknya masak sendiri, boleh letak lauk dan sayur banyak mengikut selera sendiri.
Jom lihat resipi Mee Hailam Seafood. Saya sediakan langkah demi langkahnya di bawah ni :)
MEE HAILAM SEAFOOD
Bahan A
500gm mee kuning - di celur dengan air mendidih dan toskan
3 ulas bawang putih - di cincang
5 tangkai cili padi
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu teh kiub ikan bilis - jika kurang masin
sedikit lada sulah
800ml air
minyak masak - untuk menumis
Bahan B
10 ekor udang - di kopek dan bersihkan
4 ekor sotong - di potong
1 biji tomato - di potong empat
1/2 batang lobak merah
4 tangkai putik jagung
bunga kubis secukupnya
1 sudu besar tepung jagung - larutkan dalam 1 sudu besar air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan udang. Kacau seketika dan masukkan air.
2. Masukkan pula sayur-sayuran, cili padi dan sotong. Renihkan sebentar.
3. Masukkan pula sos tiram, kicap manis dan kiub ikan bilis. Kacau hingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan seketika hingga kuah menjadi pekat. Masukkan pula buah tomato dan matikan api dapur.
5. Hidangkan dengan memasukkan mee yang telah di celur ke dalam mangkuk dan tuang kuah ke atasnya. Tabur juga bawang goreng dan daun bawang.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)