Assalamualaikum,
Suka makan serawa atau pengat pisang? Pastikan memilih pisang yang sesuai seperti pisang nangka, pisang abu, pisang tanduk ataupun pisang raja untuk membuat pengat kerana teksturnya yang agak kenyal. Abaikan hiasan 'props' pisang berangan yang saya gunakan di dalam gambar di bawah tu kerana ianya lebih sesuai untuk membuat kek, muffin, apam atau di makan begitu sahaja :)
Resipi serawa pisang ini amatlah mudah dan enak juga jika di pelbagaikan dengan mencampurkannya bersama ubi keledek, ubi kayu, buah sukun ataupun nangka. Kali ini saya tak masukkan gula melaka ke dalam serawa kerana tiada stok di dapur tetapi rasanya tetap sedap.
Inipun entry tertunggak bulan puasa yang lalu, jadi tidak di sertakan langkah demi langkah cara membuatnya kerana terkejar-kejar dengan masa. Jom kita lihat resipinya.
SERAWA PISANG
Bahan-bahan
8 biji pisang - di potong serong
1 cawan santan pekat
4 cawan air
1/4 cawan sagu biji - di rendam seketika dan toskan
Dua helai daun pandan - di carik dan simpul
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan gula melaka - saya tak letak
Secubit garam
Cara memasak :
1. Didihkan air dan rebus sagu hingga menjadi jernih. Tapis dan siramkan dengan air sejuk. Ketepikan seketika.
2.Di dalam periuk lain, didihkan 4 cawan air bersama daun pandan. Masukkan pula pisang yang telah di potong.
3. Seterusnya masukkan sagu, gula, garam dan santan.
4. Masak dengan api yang kecil hingga mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah di tambah sedikit gula.
5. Kacau sentiasa agar santan tidak pecah dan matikan api dapur setelah masak sempurna.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)