MEE KICAP - Sarapan enak

Assalamualaikum,

Mee kicap asalnya makanan masyarakat cina yang terkenal di Ipoh dan sekarang menjadi kegemaran berbilang bangsa tidak kira negeri di Malaysia. Ianya di hidangkan dengan sup fishball dan sambal cili. Kalau di rumah ni, anak-anak memang suka sangat jika saya masakkan mee kicap sebagai sarapan pagi. Mungkin mereka sukakan kuah kicap ataupun ketagih menghirup sup fishball makanya dah jadi satu kemestian, tiap kali jika tidak bersekolah di hujung minggu, memang menu ini yang di minta sebagai sarapan.

Memasak mee kicap ini tidaklah sesukar mana apatah lagi jika menggunakan kiub ikan bilis untuk menghasilkan sup. Boleh juga merenih ikan bilis hingga menjadi sup yang enak dan di tapis sebaik sahaja sup masak, tetapi jika anda mengejar masa, cara yang lebih mudah adalah menggunakan kiub ikan bilis.

Resipi yang saya ingin kongsikan ini adalah dari resipi asal Che 'Iza , tetapi saya tambah sedikit dengan sambal cili ala-ala mee kicap yang terkenal di Ipoh dan gandakan bahan-bahannya kepada 4 orang iaitu untuk saya sekeluarga. Bagi yang ingin mencuba, jom kita lihat resipinya :)

MEE KICAP - Sarapan enak
Bahan-bahan ( untuk 4 orang )
500 gm mee kuning
100gm taugeh

Bahan untuk kuah kicap
4 ulas bawang putih - di racik halus
2 sudu besar minyak masak
2 cm halia - ditumbuk
6 sudu besar kicap manis
6 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil kicap pekat
2 sudu kecil pati ikan bilis
sedikit lada sulah
2 cawan air
Garam dan sedikit gula kalau perlu.

Bahan untuk sup
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 cawan air
2 sudu kecil pati ikan bilis - saya gunakan kiub ikan bilis
Fish cake dan fish ball secukupnya
Sedikit lada sulah dan garam

Bahan untuk Cili 
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak :

UNTUK KUAH KICAP
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan dan garing. Angkap dan ketepikan untuk di hidangkan bersama mee nanti.

2. Dengan menggunakan minyak bekas menggoreng bawang putih tadi, tumis halia hingga naik bau. Seterusnya masukkkan kicap manis, sos tiram, air dan kicap pekat. Biarkan mendidih.

3. Masukkan pula lada sulah, pati ikan bilis,garam dan gula. Jangan terlebih masukkan garam. Sebaiknya suaikan rasa terlebih dahulu. Masak sehingga kuah sebati dan matikan api.

UNTUK SAMBAL CILI
1. Panaskan minyak, tumiskan cili kisar hingga garing, masukkan garam dan gula.
2. Tuangkan sedikit air asam jawa.
4. Kacau hingga sebati


UNTUK SUP
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau, masukkan air. Biarkan mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake dan sedikit garam. Renih sebentar dan matikan api dapur.

2. Celur mee dan taugeh. Toskan. Letak di dalam pinggan dan tuang kuah kicap. Tabur daun bawang dan bawang putih goreng dan bolehlah di hidangkan.