BROWNIES RED VELVET - Ringkas dan menjadi

Assalamualaikum,

Teringin nak buat Red Velvet untuk keluarga di rumah tetapi risau kalau-kalau tak menjadi? InshaAllah  resipi yang saya kongsikan ini pasti menjadi walaupun anda baru nak belajar 'baking' jika mengikut langkah-langkah mudah di bawah ni. Resipi ini tidak menggunakan serbuk penaik dan bahan-bahan yang di gunakan pun sederhana sahaja.

Baiklah, dah bersedia nak cuba membuatnya sendiri? Jom kita lihat resipinya :)

RED VELVET BROWNIES - Ringkas dan menjadi 
Saiz loyang : 8inci x 8 inci

Bahan A - Lapisan Bawah 
100gm mentega - di cairkan dan ketepikan seketika
200gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
20gm serbuk coklat
Secubit garam
1 sudu besar pewarna merah - saya guna warna merah jambu
1 sudu teh cuka
2 biji telur
150gm tepung gandum

Bahan B - Lapisan Atas
230gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur
1/8 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Di dalam sebuah mangkuk besar, campurkan gula, esen vanilla, serbuk coklat dan secubit garam.

2. Masukkan juga pewarna merah, cuka makan dan pecahkan 2 biji telur. Kacau dengan menggunakan spatula ataupun 'hand whisk' sehingga rata dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung gandum dan kacau lagi hingga rata dan bercampur. 
4. Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau lagi.Tuang adunan ke dalam loyang dan ketepikan 1 sudu besar adunan tersebut untuk menghias di lapisan atas nanti.
5. Seterusnya di dalam bekas yang lain, campurkan cream cheese, gula telur dan esen vanilla. Pukul hingga rata dan tuang adunan tersebut ke atas adunan brownies tadi.
6. Letak adunan yang di asingkan tadi dan lorek dengan lidi atau 'chop stick'. Boleh juga masukkan adunan tersebut di dalam 'piping beg' dan picit ke atas brownies sebelum di lorek untuk corak yang lebih kemas.  

7Bakar selama 40 minit dengan suhu 170'c. Dinginkan dan bolehlah di potong.