KETAM MASAK TAUCHU

Assalamualaikum, 

Bagi penggemar makanan laut, ketam segar enak dimasak walau apa pun resipinya. Boleh juga dimasak bersama tauchu dan resipi serta bahan yang di gunakan pun mudah sahaja. 

Sesetengah orang tidak gemar masak menggunakan tauchu kerana rasanya yang masin. Untuk mengurangkan rasa masin tersebut, masukkan tauchu ke dalam penapis dan lalukan dengan air seketika sebelum ditambah kedalam masakan. Gula juga  

Bagi yang ingin mencubanya jom lihat resipi di bawah ni :)

KETAM MASAK TAUCHU
Bahan- Bahan 
3-4 ekor ketam bunga - di tanggalkan cengkerang dan bersihkan
2 ulas bawang putih 
1/2 inci halia 
5 tangkai cili kering - belah 2
Minyak untuk menumis
3 sudu besar tauchu - basuh taucu untuk kurangkan masin 
1/4 cawan jus asam jawa 
1 cawan air
3 sudu besar sos tomato 
1 sudu teh sos tiram 
1/2 labu bawang holland - di potong bulat 
2 tangkai daun bawang 
1/2 sudu besar gula

Cara memasak :

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga wangi.

2. Masukkan ketam dan balik-balikkan sambil di kacau. Seterusnya tambah tauchu dan masukkan air. Kacau seketika hingga bercampur.


3. Masukkan sos tomato serta sos tiram dan tutup kuali. Kecilkan api dapur dan biarkan merenih sehingga ketam masak sepenuhnya.


4. Buka penutup kuali dan suaikan rasa masakan. Jika kurang masin bolehlah di tambah sedikit lagi sos tiram.

5. Seterusnya taburkan daun bawang serta bawang holland. Kacau sebentar hingga layu dan matikan api dapur.