BENGKANG PANDAN TUMIS

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu untuk semua. Pernah tak makan bengkang tumis pandan? Rasa bengkang ni sama je macam bengkang pandan biasa, cuma bawang merah yang di goreng sebelum adunan di tuang ke loyang tu yang buatkan baunya harum. Teringat dulu masa mak masih sihat selalu buatkan bengkang ni. Ala-ala kuih qasidah di Kedah, tapi bagi saya bengkang ni lebih sedap. 

Saya gunakan resipi bingka pandan dari Joayee - MyR yang memang secukup rasa lemak manisnya dan tambahkan dengan bawang yang di tumis terlebih dahulu dan jadilah bingka pandan tumis yang sedap.

Jom kita lihat resipinya :)  

BINGKA PANDAN TUMIS
Saiz loyang 8' x 8'

Bahan-bahan 
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (saya kisar 4 helai daun pandan dengan air & tapis)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan 
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau

Bahan B
4 - 5 ulas bawang merah - di hiris nipis
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan A dan kisar hingga sebati.
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hingga harum dan kekuningan.
3. Tuang ke dalam loyang dan seterusnya tuang adunan yang di kisar tadi.Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang
4.  Seterusnya bakar di dalam oven dengan suhu 180'c selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak. Saya guna api atas dan bawah.