SUP IKAN SEDAP

Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian? Moga sihat-sihat selalu ye dan hari ini cuti umum sempena Chinese New Year, jadi jika tidak kemana-mana tu bolehlah masak untuk keluarga dirumah. Walaupun sesibuk mana sekalipun air tangan isteri tu pengikat kasih-sayang keluarga ye tak? Itulah pesanan mak-mak kita zaman anak dara dulu...tak kiralah masakan simple pun janji dapur tu berasap. Tetapi kalau nak makan kat luar pun tak ada salahnya sesekali...ye tak? Pandai-pandailah kita imbangi masa dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu.

Hari ini saya ingin berkongsi resipi sup ikan sedap yang sangat simple dan bagi yang ingin mencuba dialu-alukan. Boleh je tukar dengan apa-apa jenis ikan yang anda suka. Jom kita lihat resipi dibawah ni ❤

SUP IKAN SEDAP
Bahan-bahan
4 potong ikan siakap - Boleh juga guna ikan lain 
4 cawan air

Bahan ditumbuk
1 biji Bawang besar ditumbuk
2 ulas Bawang putih ditumbuk
½ inci Halia 

2 sudu besar minyak masak
1 batang Kulit kayu manis | 1 kuntum Bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji kentang dipotong baji
½ batang lobak merah
1 biji tomato dibelah 4
3 biji cilipadi diketuk
1 bunjut sup bunjut
Garam dan lada sulah secukup rasa

Hiasan
Daun sup sedikit
Bawang Goreng sedikit

Cara membuat

1. Mula-mula tumbuk halia bersama bawang putih dan bawang besar sehingga lumat

2. Kemudian panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.

3. Selepas itu masukkan air dan kentang.

4. Setelah mendidih, masukkan ikan, lobak merah, cilipadi, tomato, sup bunjut dan perasakan dengan garam serta lada sulah. kacau rata dan didihkan lagi sehingga ikan masak sepenuhnya. 

5. Taburkan bawang goreng dan sedikit daun sup sebelum dihidang.