Labu kuning boleh dipelbagaikan didalam masakan seharian. Tak kiralah dimasak pedas, rampai didalam masak lemak, dibuat kek, muffin, tart, brownies dan dijadikan bingka pun sedap juga. Selain daripada itu jika dijadikan puding pun rasanya yang lemak-lemak manis itu dijamin memikat selera. Tak susah pun nak buat puding labu ni. Jom kita lihat step by step yang saya sediakan dibawah ini ❤
PUDING LABU KUNING
Bahan-bahan
250gm labu kuning
800ml santan
6 sudu makan gula pasir
10gm agar-agar serbuk
1 sudu teh serbuk koko
Secubit garam
Cara membuatya :
1. Kukus/rebus labu kuning. Toskan dan lenyek labu tersebut hingga halus.
Seterusnya kisar labu kuning dengan santan
2. Masak bersama serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.
3. Asingkan 3 sudu besar agar-agar tersebut dan kacau dengan serbuk koko. Tuang adunan tersebut kedalam Loyang. (Jika anda menggunakan Loyang biasa, sila skip step ini)
4. Setelah agar-agar campuran koko tersebut separuh beku, tuang baki agar-agar labu tadi kedalam hingga habis dan sejukkan terlebih dahulu sebelum masukkan kedalam peti sejuk.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)