JERUK BAMBANGAN

Assalamualaikum, 

Bambangan atau nama saintifiknya mangifera pajang adalah dalam keluarga mangga, berasal dari Kepulauan Borneo dan tumbuh liar di hutan. Dah lama saya teringin nak merasa buah ini dan alhamdulillah baru-baru ini impian tercapai apabila mendapat buah tangan dari dari Tuaran Sabah. Saya buat jeruk dan makan dengan nasi panas, dan kalau ditanya tentang rasa, hmmm memang kecur liur kalau ingat keenakkannya. 

Rupanya buah esotik ini mendatangkan manafaat yang besar kepada pesakit kanser payudara kerana mengikut kajian yang dijalankan mendapati hampir 90 peratus populasi sel kanser payudara mampu dimusnahkan dalam tempoh 72 jam apabila ekstrak biji bambangan didedahkan kepada sel berkenaan, manakala kesan tindak balasnya boleh bermula dalam tempoh 48 jam. Untuk article lanjut bolehlah rujuk ke link INI ye.

Jom tengok bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan jeruk bambangan yang yang saya sediakan dibawah ini ❤❤❤

JERUK BAMBANGAN 
Resepi asal : Kak Amie

Bahan-bahan:
1 biji buah bambangan tua / masak 
10 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar hiris - Saya guna 3 ulas bawang merah
garam / gula secukup rasa
2 biji limau nipis - ambil jusnya

Cara:

1. Basuh buah bambangan hingga bersih, dan kemudian lap hingga kering. 

2. Kupas buah bambangan dan hiris isinya mengikut citarasa.

3. Belah biji bambangan dan keluarkan isinya. Buang selaputnya dan parut isinya yang putih.

4. Dalam sebuah bekas, masukkan hirisan buah bambangan, hirisan cili padi dan bawang, garam, gula, parutan isi (biji) buah bambangan dan jus limau nipis, gaul rata.

6. Biarkan seketika, lebih kurang 15-20 minit sebelum dinikmati.