UDANG MASAM MANIS

Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian. Wah....lama betul tak update blog ye, bukannya apa...dah lama laptop buat hal hinggakan dan upload gambar untuk edit pun tak dapat. Hari ni saya kongsikan resipi biasa lauk sehari-hari sahaja iaitu udang masam manis. Ada sedikit masa senggang saya update dari PC dipejabat...hihihi bukan curi tulang tau, jangan salah faham pula.

Eh, jomlah tengok resipi dibawah ni dan selamat mencuba.

UDANG MASAM MANIS 
Bahan-bahan
10 ekor udang saiz besar@sederhana - dibersihkan
1 biji bawan holland - dipotong baji 
2 biji tomato - potong lapan 
½ batang timun – dipotong baji 
2 biji cili merah - dimayang 
3 tangkai cili padi - ketuk sedikit 
¼ cawan nenas – dipotong kecil
1 sudu besar kicap cair 
2 sudu besar sos tiram 
3 sudu besar sos tomato 
1 sud besar gula pasir
1 sudu teh lada sulah 
¼ cawan air

Bahan Tumis 
2 ulas bawang putih 
3 sudu besar minyak masak

Cara memasak :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga berbau harum.

2. Masukkan udang sambil dikacau, bawang holland, cili merah, timun, tomato dan air.

3. Kacau hingga sebati selama lebih kurang 2 minit dan masukkan pula nenas serta kicap cair, sos tiram dan sos tomato.

4. Perasakan dengan lada sulah dan gula pasir dan pastikan masakan ini mempunyai rasa masam dan manis. Jika kurang masin bolehlah tambah sedikit garam.

5. Kacau lagi dan bolehlah matikan api dapur serta hidangkan dengan nasi putih.