CUCUR SIPUT

Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekelian. Suka tak makan gorengan cucur...tak kiralah cucur sayur, cucur udang ataupun cucur yang manis seperti cekodok pisang. Pasti ramai yang suka..betul tak? Kecualilah yang tengah diet tu...ada yang elak dari makan benda bergoreng. Tapi tak salah nak makan sesekali dan kalau buat cucur dirumah kita boleh control penggunaan minyak dengan menggunakan minyak jagung untuk menggoreng. 

Ada tips sederhana sebenarnya untuk mengelakkan cucur daripada berminyak iaitu jangan goreng cucur dengan api yang kecil kerana cucur akan menyerap minyak dan jika api dapur terlalu kuat, cucur cepat hangit diluar dan tidak masak didalam. Yang bagusnya goreng cucur menggunakan api sederhana panas dan ketika diangkat masukkan kedalam penapis yang di lapik tisu dapur supaya lebihan minyak diserap.

Baiklah...jom kita lihat resipi cucur siput yang saya sediakan dibawah ini. Boleh je tukarkan dengan makanan laut lain untuk resipi ni. 
CUCUR SIPUT RANGUP
200gm isi siput - (saya guna isi siput kabung)
½ kilogram tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 paket (11gm) yis mauripan - dilarutkan dalam ½ cawan air suam 
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk kunyit
200gm taugeh
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah - dihiris nipis
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Larutkan yis kedalam air suam, biarkan seketika hingga agak berbuih.

2. Potong daun bawang, cili merah dan cili padi. Masukkan kedalam mangkuk bersama taugeh yang telah dibersihkan dan isi siput.


3. Masukkan tepung gandum.


4. Masukkan pula serbuk kunyit, garam dan kacau rata. 

5. Pecahkan telur kedalam campuran tersebut dan masukkan larutan yis tadi bersama dua cawan air.

6. Gaul hingga sebati dan masukkan sayur-sayuran. Perapkan sebentar hingga adunan nampak berbuih.

7. Panaskan minyak masak dan gunakan api sederhana untuk menggoreng cucur didalam minyak yang banyak. 

8. Goreng hingga kuning keemasan dan angkat untuk toskan minyak.