KEK EPAL BERKACANG

Assalamualaikum, 

Salam petang jumaat penghulu segala hari. Hari ini saya ingin kongsikan resipi kek epal berkacang yang dah agak lama saya buat dan tersimpan dalam draft. Rasa kek ini yang masam-masam manis hasil paduan epal cincang, jus oren sunquick dan aneka jenis kekacang memang sedap dan ada kelainan. 

Baiklah hari ini tak dapat nak berceloteh panjang sebab ada banyak kerja yang harus diselesaikan di pejabat menjelang perayaan tahun baru cina yang akan disambut esok. Kita langsung sahaja lihat resipi ye :) 

KEK EPAL BERKACANG 
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum 
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam halus
1 biji telur
1 cawan gula kastor
1/4 cawan jus oren sunquick
1/2 cawan air panas 
2 sudu besar metega - cairkan
1 cawan isi epal - dicincang
1/4 cawan aneka jenis kekacang 

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 180'c.

2. Campur tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam halus dalam mangkuk besar dan kacau rata.

3. Didalam mangkuk lain, pukul telur bersama gula menggunakan spatula/whisk, campur jus oren, air panas, mentega cair dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan campuran tepung kedalam bahan basah dan masukkan juga epal cincang.
5. Seterusnya masukkan kekacang dan tuang adunan kedalam loyang yang telah digris mentega dan lapik kertas baking terlebih dahulu. 
6. Bakar didalam oven lebih kurang 50 hingga 60 minit atau sehingga kek masak.