Rendang pedas dan nasi lemak merupakan gandingan mantap untuk sarapan pagi dan menjadi kegemaran kebanyakan daripada rakyat Malaysia. Tetapi sudah menjadi trending sekarang, nasi lemak bukan sahaja dinikmati diwaktu pagi tetapi juga banyak dijual diwaktu malam. Bagi yang diet tu boleh sahaja sesekali menikmati sajian yang lazat ini, inshaAllah esok boleh start diet semula kan :D
Resipi rendang ayam pedas ini saya ambil dari blog kak Liza dan gandingkan dengan nasi lemak simple sahaja. Jom kita lihat resipinya.
RENDANG PEDAS AYAM
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - dimayang halus atau koyakkan
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering - rendam dengan air panas dan toskan
25 biji cili api
Cara memasak
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
NASI LEMAK
Bahan-bahan
2 cawan Beras - basuh dan toskan
3 cawan santan
Halia - hiris nipis
3 ulas bawang merah - dimayang
2 helai daun pandan yang disimpulkan
Sedikit garam
Cara memasak:
Masukkan semua bahan kedalam periuk elektrik dan tanak seperti nasi biasa.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)