4 TIPS MENGHASILKAN KEK UNTUK YANG BARU BELAJAR - BAHAGIAN 1

Assalamualaikum, 

Bagi yang baru belajar , membuat kek adalah satu cabaran. Kesalahan kecil boleh menghasilkan kek yang bantat. Namun begitu jika dilakukan dengan cermat prosesnya tidaklah terlalu sulit, iaitu mulai dari menyukat bahan, menyediakan loyang, hinggalah menetapkan suhu di dalam oven.
Walaupun kelihatan remeh, 4 tips ini perlu di ikuti ketika proses menghasilkan kek.

1. Periksa bahan dan peralatan
Pastikan bahan yang digunakan masih elok dan belum sampai tarikh luput, masih segar dan tempat penyimpannya sesuai. Seperti telur tidak busuk, tepung tidak hapak dan mentega tidak berkulat atau baking powder masih aktif digunakan.
Untuk mentega, margerin, dan telur yang akan di gunakan, simpan di dalam suhu ruang. Peralatan yang digunakan juga harus bersih, kering dan bebas dari lemak.


2. Ikuti Resepi
Tidak seperti masakan lauk pauk, pembuatan kek harus sesuai mengikut sukatan dalam resepi. Timbang bahan dengan tepat, baca dan pelajari resepi sebelum mula membuat kek. Jika ingin menambah bahan lain yang tidak ada dalam resepi asal, sukatan resepi asal juga harus disesuaikan. Contohnya ingin menambah coklat urai pada resepi kek span, maka sukatan tepung yang digunakan juga mesti dikurangkan seberat coklat urai yang ditambah.


3. Cara memukul adunan
Jika menghasilkan kek dengan menggunakan mesin pemutar, setkan kecepatan rendah ketika memukul telur agar ia bercampur sekata dengan gula dan bahan lain. Kecepatan memutar adunan hendaklah disesuaikan dan ditambah bertahap hingga adunan mengembang.


4. Mencampurkan adunan
Masukkan bahan kering seperti tepung yang telah diayak ke dalam telur yang di pukul sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Kacau perlahan menggunakan spatula dari permukaan adunan sampai ke dasar mangkuk pengadun dengan gerakan memutar dan searah dan jangan lakukan terlalu laju atau lama agar adunan tidak turun atau kempis selepas dibakar.

Itulah 4 tips menghasilkan kek untuk yang baru belajar yang sempat saya kongsikan kali ini dan nantikan bahagian ke 2 pada entry berikutnya. 

Ini adalah perkongsian asas sahaja kerana ada follower saya terutama sekali yang baru belajar nak buat kek bertanya tentang tips yang boleh dikongsikan bersama dan semoga ini memberikan manafaat.  

0 comments:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan komen :)