Assalamualaikum,
Selamat berhari minggu untuk semua pembaca yang sudi singgah disini. Entry hari ini masih berkisar tentang resipi yang saya shoot untuk Majalah Saji keluaran Disember 2016, jadi tiada langkah demi langkah yang disediakan. Resipi kali ini adalah Murtabak ayam.
Seperti yang kita tahu murtabak memang salah satu makanan yang digemari oleh rakyat Malaysia dan selalunya menu yang satu ini paling laris dan dicari ketika bulan Ramadhan tiba, namun hari-hari biasa pun ramai penggemar murtabak ni.
Tak susah sebenarnya nak buat murtabak kerana adunan untuk kulitnya sama seperti kita membuat roti canai. kalau buat sendiri dirumah boleh letak banyak inti serta bawang jeruk yang dihasilkan juga boleh di kurangkan pewarna agar tidak terlalu terang dan menyerlah seperti yang dijual.
Jom kita lihat resipi dibawah ini :)
MURTABAK AYAM
3 cawan tepung gandum.
1 hingga 1 ½ cawan air (Masuk 1 cawan air dan jika adunan
keras tambahkan lagi air sedikit demi sedikit)
1 sudu besar shortening ataupun boleh gantikan dengan mentega
2 sudu besar susu pekat manis.
garam secukup rasa.
1 sudu besar minyak
Cara membuatnya :
1. Larutkan susu pekat manis, minyak masak dan garam kedalam 1 cawan air. Seterusnya masukkan
tepung,shortening dan bancuhan air
tadi kedalam mangkuk pengadun.
2. Uli hingga sebati dan Jika nampak dohnya agak keras
tambahkan sedikit air dari 1/2 cawan air tadi.
3. Terus lagi menguli hingga doh menjadi a elastik dan
rehatkan selama 30 minit.Tutup dengan kain lembab.Bentukkan menjadi bebola
kecil seberat 75 gm-90 gm setiap
satu.Sapukan dengan minyak masak.
4. Perap selama 2 jam
dan setelah itu tebar seperti membuat roti canai atau tarik nipis-nipis.
Masukkan inti, lipat dan tutup balik. Goreng dengan api perlahan diatas kuali
leper hingga masak.
BAHAN UNTUK INTI
300gm daging ayam cincang
2 labu bawang besar- dipotong
dadu
3 ulas bawang putih- di
cincang
4 sudu besar rempah kari
garam dan gula secukup
6 biji telur
1. Tumis bawang besar dan
bawang putih hingga berbau wangi, masukkan daging ayam cincang dan
rempah kari. Perasakan dengan garam dan gula, masak hingga kering. Setelah
siap, matikan api dan sejukkan. Bila inti telah suam, campurkan dengan telur
dan kacau hingga sebati.
JERUK BAWANG
1 labu bawang besar - dihiris halus
2 sudu besar cuka
1 sudu besar air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
beberapa titis pewarna merah
Gaul semua bahan dan perap seketika. Apabila dah menjadi iaitu bawang menjadi lembut, bolehlah dihidangkan dengan murtabak.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)