KEK KURMA DAN CERI

Assalamualaikum,

Alhamdulillah..ada kesempatan untuk update blog pagi ini, dan nampaknya entry kek lagi hari ni...hihihi. Kali ni saya cuba perabih stok kurma pula. Sebenarnya kurma ini pemberian HR Head Department untuk semua staff di pejabat pada bulan puasa lepas dan belum sempat saya buka lagi kotaknya. Daripada dibiar tidak berusik saya campurkan dengan ceri dan kacang walnut lebihan buat biskut raya dan transfer jadi kek kurma dan ceri.   

Oleh kerana kurma dan ceri dah manis, saya hadkan penggunaan gula dalam adunan. Dan bagi adik-adik yang baru belajar 'baking', jangan lupa tau gaul kurma, ceri dan kacang walnut dengan sedikit tepung (dalam satu atau dua sudu makan) terlebih dahulu sebelum dimasukkan kedalam adunan kek. Ini untuk mengelakkan daripada semua bahan tersebut mendap dan terhimpun dibawah sebaik sahaja kek siap.

Jom kita lihat resipi...jangan lupa cuba tau. Kalau stok buah kurma dah tak ada dirumah, boleh je gantikan dengan buah-buahan kering.

KEK KURMA DAN CERI
Bahan-Bahan
200gm mentega
100gm gula perang 
50gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur gred A - Asingkan putih dan kuning telur
150gm kurma - Asingkan dari biji dan gunting isi kurma
50gm campuran ceri merah dan hijau
50gm kacang walnut
200gm tepung gandum 
1 sudu teh baking powder

Cara membuatnya:

1. Pukul telur putih hingga kembang dan bertanduk iaitu bila di balikkan mangkuk adunan, telur tersebut tidak meleleh. Ketepikan seketika.

2. Didalam mangkuk adunan lain, pukul mentega dengan gula perang sehingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur kuning satu persatu sambil dipukul lagi. 

3. Masukkan pula putih telur sedikit demi sedikit sambil dikaup balik. Jika menggunakan whisk, putar dengan kelajuan perlahan hingga semuanya bercampur.
4. Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit dan diputar hingga habis.
5. Akhir sekali masukkan kurma, ceri dan kacang almond. Kacau hingga sebati dan tabur bakinya diatas permukaan kek sebelum dibakar pada suhu 170'c selama 1jam. (Tiap oven berbeza, sila suaikan suhu dengan oven masing-masing)