BOLU JADUL

Assalamualaikum, 

Sebenarnya bolu jadul ni dah lama saya buat sebelum bulan puasa lagi. Entah macamana terlepas pandang dan masih tersimpan dalam draft. Bolu jadul dalam bahasa indonesia ataupun dalam bahasa kita disini dipanggil kek klasik, ataupun dalam erti lainnya kek dulu-dulu yang tidak muak kalau makan banyak sekalipun. Teksturnya sangat gebu dan lembut sekali walaupun tidak menggunakan sebarang serbuk penaik. Kunci yang buatkan kek ini menjadi gebu hanyalah adunan harus dipukul agak lama, dalam 10 ke 15minit hingga kental. 

Saya bakar bolu jadul ini didalam loyang biasa tetapi sengaja saya terap dengan acuan dan hiaskan coklat ketika menghidang untuk anak-anak. 

Nak cuba buat dirumah...jom kita lihat resipinya :) 
BOLU JADUL
Bahan-bahan  
4 biji telur - Gred A
100 gm gula pasir 
100 gm tepung gandum 
20gm susu tepung 
1 sudu teh esen vanila 
75gm mentega - cairkan

Cara membuatnya : 

1. Panaskan oven.

2. Pukul telur dan gula hingga kembang & pucat iaitu lebih kurang 10 hingga 15minit, guna speed 3. 

3. Matikan mixer, masukkan tepung gandum dan susu tepung, kaup balik dengan spatula. 

4. Masukan pula mentega cair dan esen vanilla, kacau rata .
 5. Tuang kedalam loyang 8 x 8inci yang disapu mentega dan taburi tepung.

6. Bakar didalam oven pada suhu 180'c selama 30 minit (bergantung kepada oven masing-masing ) atau sehingga masak, keluarkan segera dari oven.