KEK COKLAT TANPA TELUR

Assalamualaikum, 

Anak-anak asyik bertanya, dah lama mama tak buat kek coklat. Jadi malam tadi untuk tidak menghampakan, saya buatkan juga sebiji kek dan bila masuk kedapur baru perasan stok telur dah habis. 

Kerana dah lewat saya hanya hasilkan kek coklat tanpa telur dan topping ringkas. Cukuplah sekadar tunaikan permintaan anak-anak dan menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur sahaja. Bagi yang ingin mencuba, resepinya ada di bawah ni. 

KEK COKLAT TANPA TELUR 
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk koko 
1/2 cawan minyak masak 
¼ cawan (1 sudu teh nescafe dalam ¼ cawan air panas)
¼ cawan susu cair
¼ cawan yogurt 

Cara membuat :

1. Sediakan loyang dan pengukus.

2. Di dalam mangkuk besar ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan gula.



3. Masukkan pula minyak masak, air nescafe panas susu cair dan yogurt peringkat demi peringkat sambil dikacau rata.
4. Tuang adunan kedalam loyang dan kukus selama 45minit hingga 1 jam atau sehingga masak. 

5.Pastikan loyang di tutup dengan plastik atau aluminium untuk menggelakkan air menitis keatas adunan.
UNTUK TOPPING 
1/2 bar coklat masakan 
2 sudu besar mentega
1/2 sudu besar gula halus 
Beberapa titik esen vanila.

gunakan kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.