BIHUN GORENG CENDAWAN

Assalamualaikum,

Makan malam sebaiknya pilih menu yang ringkas-ringkas sahaja dan petang ini saya mengosongkan peti sejuk serta manafaatkan apa yang ada untuk hasilkan bihun goreng. Cuma taugeh dan sayur sahaja saya beli ketika pulang dari kerja tadi. Cendawan pun saya rendamkan stok shitake kering yang sentiasa ada di dapur rumah saya kerana anak-anak sangat suka dengan rasa cendawan ini. 

Jemu juga jika menu nasi tiap hari, kan? Malam ini kita layan menu bihun goreng cendawan pula. Yang ringkas sahaja, asalkan mengenyangkan :)

BIHUN GORENG CENDAWAN 

Bahan-Bahan 
400gm bihun - Di rendam hingga lembut
2 ulas bawang putih - di ketuk 
1 keping tahu - pilihan (di potong dadu)
50gm  sawi - di potong 
100gm sotong - boleh gantikan dengan lauk lain
Secekak taugeh 
6 butir cendawan shitake - di rendam hingga lembut dan potong 
1/2 batang lobak merah - di potong seperti mancis
2 biji telur 

Bahan Sos
1 sudu besar sos sotong - atau kicap cair 
1 sudu besar kicap manis 
1 sudu teh kicap pekat 
1/4 cawan sos cili
1/2 cawan air  
1 ketul kiub ayam 
garam secukup rasa - jika masih kurang masin

Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan sotong dan tauhu. Masukkan juga cendawan sambil di kacau rata.

2. Tuang semua bahan sos sambil di kacau lagi.

3. Masukkan pula sayuran dan kacau sekadar sayur layu sedikit. 

 4. Seterusnya pecahkan telur ke dalam kuali dan biarkan hingga telur masak sedikit lalu di kacau agar bercampur dengan bihun yang di goreng.



5. Masukkan pula taugeh dan kacau (kaup balik)  sekadar ianya layu sedikit dan matikan api dapur.