MEE GORENG TOMYAM SEDAP

Assalamualaikum,

Salam pagi jumaat yang penuh dengan keberkatan. Pagi ini saya ingin berkongsi resepi mee goreng tomyam dan bagi yang ingin mempelbagaikan resepi mee bolehlah cuba resepi di bawah ini.

Bagi yang tak tahan pedas pula jangan letak cili padi di dalam bahan kisar kerana di dalam pes tomyam sudah seimbang rasa pedasnya. Tetapi bagi saya lagi pedas lagi 'terangkat' sebab saya memang penggemar makanan yang pedas-pedas.

Bagi yang nak cuba resepi ni jom kita tengok bahan-bahannya.
MEE GORENG TOMYAM SEDAP
Bahan-bahan
400gm mee kuning 
1/2 batang lobak merah - di potong seperti mancis
Sawi
100gm udang - di kopek kulitnya
10 biji 'fish ball'
2 keping 'fish cake'
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar kicap sotong/ikan 
2 sudu besar minyak untuk menumis
1/2 cawan air
1/2 sudu teh kicap pekat

Bahan Kisar
1 labu bawang besar 
2cm lengkuas
1 biji tomato masak 
1 batang serai
2 tangkai cili padi

Cara memasak :

1. Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.

2. Masukkan udang, fish cake dan fish ball sambil di kacau.

3. Masukkan pula pes tomyam dan air sambil di kacau hingga sebati.

4. Seterusnya masukkan kicap sotong/kicap ikan.

5. Masukkan pula mee kuning sambil di kacau hingga sebati dan mee bersalut dengan bahan tumis. Masukkan juga kicap pekat.

6. Akhir sekali masukkan sawi dan lobak merah dan kacau lagi hingga sayur layu dan mee masak.