UDANG MASAK TEMPOYAK DAN PETAI

Assalamualaikum,

Salam pagi sabtu untuk semua. Hari ini saya manfaatkan tempoyak yang dah lama tersimpan di dalam peti sejuk, pemberian dari sahabat saya. Resepinya seperti biasa, cuma saya tidak letakkan santan di dalamnya tetapi rasanya tetap juga sedap.

Bagi yang ingin mencuba, resepinya ada di bawah :)  

UDANG MASAK TEMPOYAK DAN PETAI
Bahan A
400gm udang - di bersihkan
2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan B - Kisar 
3 tangkai cili besar
5 tangkai cili padi 
1/2 inci kunyit hidup 
5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 

Bahan C
2 batang serai - di ketuk 
3 sudu besar tempoyak
1/4 cawan petai - siap di kopek 
garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato - di belah 4
daun kunyit - di hiris nipis

Cara 

1. Tumis bahan kisar dan kacau hingga cili masak menggunakan api kecil.
2. Masukkan air, serai dan masaklah hingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan udang, tempoyak, gula serta garam dan renihkan.
4. Masukkan pula petai sampai di kacau hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan tomato. Bila masak sepenuhnya matikan api dapur.