BIHUN GORENG SARDIN - Menu sarapan ringkas

Assalamualaikum,

Salam pagi isnin untuk semua. Ini entry blog saya yang pertama untuk tahun 2015. Sebenarnya masaknya dah lama juga tapi saya tangguhkan segala entri blog untuk menghormati saudara-saudara kita di pantai timur yang di timpa ujian banjir besar baru-baru ini. Kesan banjir masih dapat di lihat dan begitu dasyat sekali. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. 

Baiklah, berbalik pada resepi ringkas hari ini. Bihun sardin ni saya masak sebagai sarapan pagi ketika kehabisan stok udang dan isi ayam di dalam peti sejuk. Komen anak-anak adalah, sangat sedap dan minta di buatkan lagi. Kadang-kadang menu yang ringkas beginilah yang anak-anak suka. 

Bagi yang ingin mencuba jom kita lihat resepinya. 

BIHUN GORENG SARDIN - Menu sarapan ringkas
300gm bihun - di rendam hingga lembut - toskan
1 tin sardin - saiz sederhana (di ambil isinya sahaja)
3 ulas bawang putih - di hiris 
3 tangkai cilipadi - di hiris
5 ketul cendawan shitake - di rendam dan hiris
1/2 batang lobak merah - di mayang 
Kobis & sawi secukupnya - di potong 
Bahan B (Di pukul dan jadikan telur dadar nipis)
1 biji telur 
1/2 sudu teh kicap cair 


Bahan C
Sos sardin yang di asingkan
1/2 cawan air 
2 sudu besar kicap cair 
1 sudu teh serbuk lada sulah 
1 kiub ayam

Cara memasaknya :

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili padi sehingga wangi.

2. Masukkan isi sardin yang telah di lenyek kasar dan kacau lagi. Masak hingga agak garing.
3. Seterusnya masukkan air, kacau agar sardin dan bihun bercampur.

4. Masukkan sos sardin sambil  di kacau lagi hingga bihun menjadi lembut.
5. Masukkan pula kicap cair dan kiub ayam dan sayuran.

6. Seterusnya masukkan lada sulah, kacau sebentar dan matikan api dapur. Hidangkan dengan telur dadar yang di gulung.