Pagi ini kita berkongsi resepi sarapan ringkas dan cepat di sediakan iaitu yorkshire puddings. Yorkshire Puddings berasal dari England dan di hasilkan daripada adunan yang terdiri daripada telur, tepung dan susu. Hidangan ini biasanya di gandingkan dengan daging panggang berserta salad dan ada juga yang menikmatinya dengan jem pilihan.
Bahan-bahan yang di gunakan memang ringkas dan kesemuanya ada di dapur rumah saya. Jadi pagi ini menjadi juga yokshire puddings untuk sarapan. Walaupun sekadar menikmatinya dengan 'strawberry filing' anak-anak begitu mengemarinya dan tak habis-habis memuji :).
Jom kita tengok bahan-bahan yang di gunakan.
YORKSHIRE PUDDINGS
Bahan-bahan
140gm tepung gandum
3 biji telur - Gred A
200ml susu segar atau susu cair
sedikit mentega
secubit garam halus
Cara membuatnya:
1. Sapukan sedikit mentega kedalam acuan muffin dan masukkan kedalam ketuhar yang di panaskan -210'c.
2. Pukul telur sehingga kembang dan berbuih, Masukkan susu cair/segar dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan pukul sehingga sebati dan tidak ada ketulan tepung tertinggal. Masukkan juga garam halus dan pukul lagi.
4. Bila adunan sempurna, pindahkan kedalam jar dan tuang pula kedalam acuan muffin yang telah di panaskan tadi.
5. Bakar di dalam ketuhar hingga pudding bertukar warna perang dan mengembang iaitu kira-kira 15-20minit. Hidangkan segera. Sedap di nikmati panas-panas, ranggup di luar dan lembut di dalam.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)