NASI GORENG KETAM

Assalamualaikum,

Selalunya untuk menu makan malam keluarga saya memilih sesuatu yang ringkas seperti nasi goreng. Sesekali boleh cuba kelainan dan menambah kepelbagaian dengan menggunakan bahan-bahan yang ada di dalam peti sejuk di rumah kita. 

Ketam bukan sahaja sedap di masukkan ke dalam mee atau maggi, tetapi ketam rebus juga sedap jika isinya di campur kedalam nasi goreng. Nasi goreng ketam juga enak di hidangkan dengan taburan cili Thai dan memang membuka selera. 

Seperti biasa resepinya mudah sahaja tetapi rasanya pasti tidak mengecewakan :)

Nasi Goreng Ketam
2 sudu besar minyak masak 
4 ulas bawang putih di cincang 
1 biji telur 
2 cawan nasi sejuk - di peroi 
1/2 cawan isi ketam yang di rebus
2 sudu teh kicap cair 
1 sudu teh kicap sotong 
½ sudu teh gula
1/2 sudu teh lada sulah 
1 tangkai daun bawang di hiris nipis
sedikit serbuk cili thai 
Cara Memasaknya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali besar dengan api yang sederhana. Masukkan minyak masak dan tumis bawang putih hingga berubah warna, pecahkan pula telur sambil di kacau.
2. Masukkan nasi dan isi ketam dan kacau sebentar.
3. Masukkan kicap sotong, kicap cair, gula, lada sulah dan kacau lagi sehingga  semua bahan bercampur dan sebati.
4. Masukkan daun bawang dan kacau sekadar bercampur dan matikan api. Hidangkan dengan serbuk cili Thai, potongan limau dan cili padi.