BIHUN TOMYAM UDANG

Assalamualaikum,

Menu makan malam yang ringkas dan sesuai dengan cuaca sejuk dan hujan gerimis di luar sana adalah bihun tomyam. Tak kira apa lauknya samaada di letak ayam, udang atau tomyam campur, menu yang satu ini sedap di nikmati ketika cuaca sejuk begini. Bagi penggemar masakan pedas seperti saya, selalunya di lebihkan sedikit cili padi di dalam kuah tomyam tersebut. Lagi pedas lagi nikmat :)

Baiklah bagi yang inginkan resepi, jom lihat langkah demi langkah memasak bihun tomyam udang yang saya sediakan ni.
BIHUN TOMYAM UDANG 
400gm bihun - di rendam sebentar dan celur di dalam air panas - Toskan
250gm udang saiz sederhana              
1 biji tomato  – di belah dua
½ cawan cendawan tiram di siat   
4 tangkai cili padi di ketuk 
2 batang serai di ketuk
½ inci lengkuas – di ketuk 
2 sudu besar bawang merah di cincang 
4 helai daun limau purut - di carik 
Bahan B
½ cawan susu cair 
4 cawan stok ayam (Boleh juga gunakan air biasa)
¼ cawan daun ketumbar
2 sudu besar pes tomyam

Bahan C
2 sudu besar sos ikan/sotong Thai
garam secukup rasa
5 sudu besar -jus limau kasturi 
pes cili - jika suka pedas

Cara Memasak

1. Masukkan stok ayam atau air kedalam periuk, campurkan dengan pes tomyam, lengkuas, serai, bawang merah, cili padi dan daun limau purut. Masak sebentar hingga berbau wangi.
2. Seterusnya perasakan dengan sos ikan/sotong, pes cili(jika suka), garam dan jus limau kasturi.

3. Setelah mendidih, ,masukkan pula udang dan cendawan tiram.
4. Kecilkan api, masukkan susu cair dan daun ketumbar.
5. Setelah kuah tomyam masak sepenuhnya, bolehlah di hidangkan dengan memasukkan bihun yang di celur tadi kedalam mangkuk dan tuang kuah kedalamnya.