BIHUN SUP TUMIS - Mudah dan Cepat

Assalamualaikum,

Jika ada yang tengah diet tu, menu bihun sup tumis sangat sesuai di jadikan pilihan hidangan. Cuma kalau boleh minyak yang di gunakan untuk menumis di gantikan dengan minyak jagung atau minyak zaitun. Tapi yang tak diet macam saya ni pun sesuai juga...maklumlah kalau makan nasi tiap hari pun jemu. Sesekali hirup sup yang ada sayuran, udang dan sotong memang sedap. Bagi yang alah atau tak suka dengan makanan laut, boleh sahaja gantikan dengan ayam atau daging.

Bagi yang ingin ingin mencuba, jom kita lihat resepi yang sangat mudah ni. 
BIHUN SUP TUMIS
Bahan-bahan
200gm bihun - di rendam dengan air biasa hingga lembut dan toskan
2 ekor sotong - di bersihkan dan hiris
6 ekor udang - di kopek kulit - tinggalkan bahagian ekor
2 - 3 ulas bawang putih - di ketuk dan cincang 
1 tangkai sayur 'baby' bok choi (boleh gantikan dengan sawi)
1/2 batang lobak merah - di kupas dan hiris
3 cawan air
1 kiub ikan bilis
1 sudu besar kicap sotong thai 
2 sudu besar minyak masak 
lada sulah dan daun bawang untuk hidangan
Cara Memasak : 

1. Panaskan minyak masak kedalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan
2. Masukkan udang dan sotong kedalam tumisan dan kacau sehingga berbau wangi.
3. Seterusnya masukkan air, di ikuti oleh kiub ikan bilis, kicap sotong dan sayuran. Renih hingga masak dan rasa kuah tersebut. Jika sudah secukup rasa, masukkan pula bihun yang di toskan tadi dan masak sebentar lalu matikan api.
4. Hidangkan dengan cili potong yang di campur dengan kicap cair, hirisan limau nipis, taburan lada sulah dan serbuk cili Thai. 

#Bihun juga boleh di celur dengan air panas dan toskan sebelum di hidang dengan kuah bihun sup tumis tadi.