Assalamualaikum & selamat pagi.

Hari ni saya ingin berkongsi resepi talam ubi kayu yang saya buat malam tadi. Kebetulan ada teman se pejabat bawa ubi kayu yang di tanam sendiri dan bahagikan kepada teman-teman sekerja kelmarin.

Bila di fikirkan sudah lama saya tidak membuat kuih talam. Jadi, saya godek-godek resepi dari blog Ita Rohaya, iaitu guru kursus kuih talam yang pernah saya hadiri kelasnya pada bulan mei tahun lepas di Ipoh. Orangnya memang tak lokek dengan ilmu dan kelasnya juga santai dan ceria tapi sayangnya saya cuma berkesempatan menghadiri kelas talam part 1 yang di anjurkannya kerana sibuk dengan tugas pejabat. Jadinya saya tidak sempat belajar resepi kuih talam ubi kayu, tapi cuba juga membuatnya sendiri dengan merujuk resepi yang di kongsikan di blognya.   

Jom kita lihat resepinya :)

TALAM UBI KAYU 
Sumber : itarohayabakery.blogspot

LAPISAN BAWAH 
700gm ubi kayu (parut, perah airnya dan ambil sagu sahaja & timbang)
100ml santan pekat
300ml air
250gm gula halus
sedikit pewarna kuning (lemon yellow + egg yellow) - saya cuma guna egg yellow

Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau rata.

2. Masak semua bahan-bahan sehingga pekat.

3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25minit.
LAPISAN ATAS
100gm tepung beras
50gm tepung ubi
50gm tepung gandum
2tsp garam 
200ml santan kotak 
800ml air 
Cara-cara

1. Satukan kesemua bahan-bahan dan tapis ke dalam periuk.

2. Masak hingga naik wap.


3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. Sejukkan dan sila potong dengan pisau plastik untuk mendapatkan potongan kuih talam yang cantik.

Assalamualaikum, 

Pumpkin bread ni saya buat untuk minum petang hari minggu semalam. Rasanya sungguh sedap walaupun manis sedikit. Bila bercuti semalam dan berada di rumah sepanjang hari baru saya perasan masih ada baki labu kuning dalam peti sejuk. Dari di biarkan membazir, boleh juga hasilkan sesuatu untuk minum petang. Lagi pula anak yang sulung minta saya buatkan kek atau muffin untuk di bawa ke pusat tuisyen dan di kongsi bersama teman-teman sebelum class bermula pada malamnya.

Akhirnya labu yang terperap di dalam peti sejuk pun bertukar menjadi pumpkin bread, hasil dari resepi yang saya ambil di All recepies, tapi saya ubahsuai sedikit mengikut bahan yang ada di dapur rumah saya sahaja. 

Jom lihat resepinya... :)

PUMPKIN BREAD 
Resipi asal mendapat 3 biji pumpkin bread – Loyang 7x3 inci

15 auns (1 7/8 cawan)  – labu kuning di rebus dan lecek halus
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
2/3 cawan air
3 cawan gula putih
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kayu manis
Cara membuatnya:-

1. Panaskan oven kepada 350 darjah F (175 darjah C). Gris loyang dan taburkan tepung.

2. Dalam mangkuk besar, kacau puri labu, telur, minyak, air dan gula hingga sebati. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul bersama tepung, baking soda, garam dan serbuk  kayu manis. 


3. Kacau bahan-bahan kering ke dalam campuran labu sehingga rata. Tuangkan ke dalam loyang yang disediakan.

3. Bakar selama kira-kira 50 minit atau hingga masak di dalam ketuhar. 

Assalamualaikum...selamat berhari minggu :)

Ceria je pagi ni kan..maklumlah bercuti dan tidak kelam kabut untuk ke tempat kerja serta mengharungi trafic jam seperti hari-hari biasa tu. Boleh sakit jantung dan darah tinggi di buatnya bila bergegas ke pejabat sedangkan aliran trafik sesak atau bertembung dengan pemandu yang memandu seperti jalanraya milik dia seorang :). Maklumlah rumah saya ini berdekatan dengan pasar basah...pagi-pagi memang sesak bila nak ke pejabat. Jika terlewat sedikit memang makan hatilah jawabnya..apa lagi jika mengejar jam punch card. Memang sesak nafas di buatnya :D.

Baiklah...pagi ini kita santai-santai aja sambil breakfast apam beras. Ada lagi baki nasi sejuk lebihan makan malam dan dari di biarkan rosak, eloklah di kitar menjadi sarapan pagi. Nak buat nasi goreng pun jemu juga kan..jomlah kita lihat rupa apam nasi yang saya buat ni. Sedap di makan dengan kelapa parut.

APAM BERAS
Sumber : cha@myresepi.com

Bahan-bahan ( Untuk 5 orang )
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara

1. Kisar nasi dan air menggunakan blender sehingga hancur.

2. Setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan kisar lagi sehingga sebati.

3. Di dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.

4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.


5. Perap selama 3 jam dan warnakan dengan warna pilihan.


6. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.


7. Bila sudah masak, hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam
Assalamualaikum,

Salam pagi sabtu untuk semua. Cuaca mendung di sini dan tak ada tanda-tanda hujan akan berhenti sejak awal pagi tadi. Walaupun bercuti hari ni tetap saja terasa malas untuk ke pasar basah mencari lauk pauk dalam keadaan sejuk begini, lagi pun masih dalam mood bermalas-malasan di rumah dan dalam proses mengemas ruang tamu yang tidak terurus. Pakaian yang kering di ampaian juga menunggu untuk di lipat. Maklum saja setelah hampir 2 minggu tidak bercuti, memang banyak kerja rumah yang menunggu.

Untuk makan tengahari ni saya masak berdasarkan apa yang ada di peti sejuk saja. Menu yang paling sesuai adalah nasi goreng ladna. Apa yang boleh saya katakan...nasi goreng ini memang sedap dan berkhasiat juga kerana ada sayur-sayuran. Rugi kalau tak mencubanya :)


NASI GORENG LADNA
Sumber : periuktanah.blogspot

Bahan-bahannya (hidangan untuk 3-5 orang)

3 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih- ditumbuk kasar
1/4 cawan sotong yang telah dihiris kecil
sedikit isi ayam dipotong kecil
5 ekor udang

Serba sedikit sayuran- Pak-choi, jagung muda, karot, bunga kobis, dihiris ikut citarasa
1 tangkai cili merah dihiris serong
3 tangkai cili padi diketuk- tambah jika suka lebih pedas
2 cawan air rebusan ayam (jika tiada gantikan dengan air biasa dan 1/2 ketul kiub ayam)
# Saya tambah cendawan shitake dan tidak masukkan sayur pak choi sebab tak ada stok.

2-3 sudu besar tepung jagung  (bancuhkan dengan 1/2 cawan air)
1 sudu besar sos tiram
3 cawan nasi sejuk 
1-2 sudu besar kicap manis
minyak untk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan 1 sudu besar minyak didalam kuali. Masukkan nasi. Renjiskan kicap dan gaul nasi bersama kicap hingga sebati. Ketepikan dahulu.


2. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam kuali atau periuk  lain. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Goreng seketika hingga naik bau wangi. (tak perlu diangkat)

3. Masukkan bawang yang ditumbuk, cili api, cili merah dan tumis lagi hingga terbit bau wangi. (1 minit) Seterusnya masukkan karot, bunga kobis dan jagung muda. 


4. Masukkan sos tiram, air rebusan ayam dan sedikit garam. Biarkan mendidih. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuah agak pekat. Matikan api.

5. Cedokkan nasi ke dalam pinggan dan tuang kuah bersama bahan lain ke atas nasi. Sedia dinikmati.

Sedapnya...cubalah buat yer. ;)
Assalamualaikum, 

Bingka berlauk memang sedap di nikmati dan menjadi kegemaran anak-anak. Resepi asal menggunakan daging tetapi saya gantikan dengan isi ayam. Tentang rasanya, memang sedap sekali apalagi di nikmati dengan secawan kopi panas pagi ini saat hujan turun dengan lebatnya di sini. Resepi ini saya ambil dari buku Chef Hanieliza - 1 Hari 1 Resepi.

Saya kongsikan resepinya sekali lagi di sini bagi yang ingin mencuba membuatnya.

BINGKA BERLAUK
Resepi : Chef Hanieliza @ Buku 1 Hari 1 Resepi 
Bahan A (Bancuhan Tepung)
1 Cawan tepung gandum 
3 sudu makan tepung jagung
3 cawan santan 
1 sudu garam halus 
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan parutan cheddar cheese
Bahan B (Inti)
200gm daging kisar/cincang (Saya gantikan dengan isi ayam)
2 biji kentang - di potong dadu
1 labu bawang besar - di potong dadu
1 batang kecil lobak merah - di potong dadu
1 sudu makan rempah kari 
2 biji cili merah - dihiris halus
5 tangkai daun sup - di hiris halus
1 pokok daun bawang - dihiris halus
1 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa
Cara membuat bingka:-

1. Kacau semua bahan kecuali cheddar cheese dan tapiskan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah di lengser dengan majerin. Kemudian taburkan cheese tadi.
2. Bakar di dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180'c selama 20 minit terlebih dahulu.

3. Kemudian keluarkan dan tuang inti lauk dan rata-ratakan di permukaan bingka. Bakar lagi selama 30minit/hingga masak.
4. Sejukkan dan tabur dengan cili merah, daun sup dan daun bawang yang di hiris. Potong dan hidangkan.
Assalamualaikum, 

Tidak lengkap hidangan nasi putih tanpa di gandingkan dengan sayur-sayuran. Selain dari berkhasiat, sayur baby kailan ini juga ranggup dan enak sekali, apalagi jika di rampai dengan ikan talang masin. Sungguh membuka selera. Tak hairanlah jika hidangan sayur ini yang habis dulu jika di hidangkan dan kanak-kanak yang tidak suka makan sayur juga menggemarinya. Selalunya saya masak sebentar sahaja untuk mengekalkan kerangupan sayur ini.

Sayur ini ringkas sahaja resepinya dan saya ingin berkongsi di sini...


SAYUR BABY KAILAN IKAN MASIN 
Sayur baby kailan -dipotong (boleh juga gunakan sayur kailan berdaun hijau)
Sedikit lobak merah - di potong mancis
1 keping ikan tenggiri masin -potong dadu
1 labu bawang - di hiris bulat
2 ulas bawang putih-di ketuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap ikan atau kicap sotong
minyak untuk menggoreng
serbuk lada sulah
sedikit perahan limau kasturi

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan tumis ikan masin hingga naik bau.

2. Masukkan bawang putih, bawang besar, kicap sotong dan sos tiram. Masukkan sayur serta lobak merah dan sedikit air. Kacau seketika dan jangan telalu lama proses memasak untuk mengekalkan kerangupan sayur tersebut.



3. Hidangkan di dalam pinggan dan taburkan sedikit lada sulah serta perahkan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak. 

Assalamualaikum, 

Bengkang tepung beras adalah sejenis kuih tradisional yang menjadi kegemaran terutama sekali penggemar kuih lama.  Bengkang ini juga adalah kuih kegemaran ibu saya. zaman dahulu, proses membuatnya mengambil masa yang agak lama kerana terpaksa mengisar tepung dan membakar menggunakan sabut kelapa, tetapi kini segalanya menjadi mudah dengan menggunakan oven sahaja. Adunan yang saya buat ini di tambah air pati daun pandan untuk mendapatkan bau yang wangi dan warna yang cantik, tetapi ada juga yang tidak mencampurkan sebarang pewarna dan lebih menyukai bengkang yang berwarna putih.

Saya kongsikan resepinya di sini bagi sesiapa yang ingin mencuba dan untuk rujukan sendiri di masa depan.

BENGKANG TEPUNG BERAS
Sumber : periuktanah.blospot
Bahan-bahan:

300 gm tepung beras
150 gm gula pasir
1 sudu teh garam
1000 ml santan daripada sebiji kelapa
4 helai daun pandan dikisar halus- ramas dengan 1/2 cawan air dan dapatkan patinya
sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan gaul dengan whisk hingga sebati. (boleh juga campur semua bahan di dalam mangkuk lain dan kemudian tapis ke dalam periuk agar tidak berketul) Hidupkan api sederhana dan kacau sentiasa.


2. Apabila bancuhan mula berketul, perlahankan api dan terus mengacau hingga hampir pekat.

3.Angkat dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak atau margerin dan ratakan.

4. Bakar pada suhu 300 darjah celsius selama 30 minit atau bahagian atasnya keperangan.

Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Seeloknya, masak di waktu malam untuk hidangan pagi.

Assalamualaikum.

Apam pisang ini saya buat untuk mempelbagaikan resepi apam yang sedia ada. Ada berbagai versi apam pisang dan kali ini saya tertarik dengan resepi yang satu ini setelah berkunjung ke rahelblogspot.com.

Apam yang rahel buat di letak inti nutella, tetapi saya gantikan dengan sekaya kerana hanya itu yang ada di dapur pagi ini, dan apam yang saya buat juga tidaklah semekar seperti pemilik asal resepi kerana saya tidak mengunakan api yang terlalu besar ketika mengukus sebab bimbang inti sekaya yang saya letak itu mencair bila apam terlalu merekah.

Apa pun apam ini memang sedap dan gebu. Saya ingin berkongsi sekali lagi resepinya di sini :) 

APAM PISANG 
Sumber resepi : Rahel

Bahan-bahannya:-
120gm pisang ranum - dilenyek halus
100g gula pasir
150gm tepung naik sendiri
1/4 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen pisang atau boleh juga guna esen vanilla
1 biji telur B - dipukul sedikit
1 sudu besar minyak masak
50ml susu segar atau susu cair
sedikit pewarna kuning

coklat nutella untuk inti - saya gantikan dengan sekaya


Cara membuatnya:

1.Satukan semua bahan dalam mangkuk.Gaul sebati dengan whisk.


2.Tuangkan 1 sudu makan adunan ke dalam acuan,kemudian masukkan 1/2 
   sudu kecil inti, tuangkan lagi adunan di atasnya hingga 90% penuh.


3.Kukus apam selama 15 minit dengan api kuat.


Tips yang saya ambil dari Rahel : 

*panaskan air dalam periuk pengukus hingga betul2 mendidih baru
  masukkan apam & kukus.
*balut tudung periuk dengan kain/tuala bersih agar apam tidak ter-
  kena wap.
Assalamualaikum,

Sarapan apa pagi ni? Saya cuma sempat menggoreng bihun yang ringkas atau ada orang kata bihun bodoh jer. Entah kenapa di panggil begitu ya? :D mungkin kerana resepinya ringkas dan senang membuatnya. Saya memang suka resepi yang ringkas begini kerana  menjimatkan masa.

Baiklah jom kita lihat resepi...walaupun kebanyakan orang tau masak bihun...saya ingin juga berkongsi resepinya di sini. Mungkin ada sedikit kelainan :)

BIHUN GORENG 
bahan-bahannya
1 bungkus bihun (di rendam dan toskan)
200gm udang - di buang kulitnya


100gm sawi
100gm kobis
1 cawan tauge
3 sudu makan minyak masak
1 batang lobak merah - di potong seperti mancis
1/2 cawan air
2 biji telur
cili merah sebagai hiasan

Bahan sos
2 sudu besar sos tiram 
5 sudu besar sos cili
1 sudu teh kicap pekat
2 sudu besar kicap cair (atau boleh juga gunakan kicap sotong)
1 kiub ayam maggi
2 sudu besar cili kisar  

CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan udang hingga wangi.

2. Masukkan bahan sos dan air, biarkan mendidih. Masukkan kobis dan bihun. Kacau rata hingga sebati.

3. Apabila bihun sudah lembut, masukkan sawi dan taugeh. Gaul dan rasakan masinnya.

4. Telur pula boleh di pecahkan ke dalam kuali semasa sedang menggoreng bihun atau boleh juga di buat telur dadar...gulung serta potong kecil ketika menghidang.






Assalamualaikum, 

Selamat berhari minggu dan bersantai dengan keluarga tercinta hari ini. Walaupun saya terpaksa ke pejabat di pagi hari minggu ini kerana tuntutan kerja, tetap juga bersemangat membakar sebiji kek di awal pagi untuk anak-anak bersarapan. 

Ada kelainan pada rasa kek kali ini kerana saya menggandingkan labu dan parutan buah oren. Setelah masak dan di lihat dari luar, teksturnya kelihatan seakan-akan roti tapi kek ini sungguh gebu dan enak sekali. Labu juga masak dengan sempurna dan memberi tekstur serta warna yang menarik setelah kek ini masak.

Jom kita lihat resepinya... :)

ORANGE & PUMPKIN CAKE
sumber : cheah2009.blogspot.com

Bahan-bahannya 
300gm tepung gandum 
2 sudu teh baking powder
120gm mentega 
130gm gula kastor
2 sudu teh oren zest (parutan kulit oren)
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur 
1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu teh soda bikarbonat (di kacau)
50gm hingga 100gm labu kuning - di kupas dan di hiris 
gula aising (untuk hiasan)

Cara membuatnya:-

1. Ayak tepung dengan serbuk penaik, ketepikan.

2. Pukul mentega, gula, parutan oren dan esen vanila hingga ringan dan kembang.
Tambah telur satu demi satu, gaul rata.

3. Campurkan susu dan soda bikarbonat dalam mangkuk kecil. Tambah ini ke dalam adunan mentega, gaul rata.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar lagi. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 8inci yang telah di lengser minyak terlebih dahulu. Susun kepingan labu di atas kek dan tekan sedikit.

5. Bakar di dalam ketuhar yang bersuhu 180'c darjah selama 45 hingga 50 minit. Biar sejuk dan hiaskan dengan taburan gula aising sebelum di hidangkan.