Assalamualaikum,

Hari ini cuti umum sempena Deepavali, tetapi tak keluar kemana-mana kerana cuaca mendung dan hujan di Langkawi. Lagipun anak-anak yang tinggal di asrama pulang bercuti, maka riuhlah suasana di rumah. Anak yang sulung minta dibuatkan puding roti untuk minum petang, dan kebetulan lebihan roti masih ada didapur. Cukup guna 6 keping roti, maka terhasil lah Puding Roti Cheese.

Sedapnya alahai kerana saya masukkan separuh dari parutan keju kedalam adunan puding ini dan separuh keju parut lagi ditabur atas puding sebelum membakarnya.

Untuk resipi ini saya bakar didalam muffin tin tetapi boleh juga bakar terus kedalam loyang dan dipotong ketika menghidang.

Jom lihat resipi puding roti cheese...mungkin boleh cuba membuatnya sepanjang cuti sempena cuti deepavali ini.

PUDING ROTI CHEESE
6 keping roti putih - di gunting atau carik-carikkan
400ml susu segar/cair
4 biji telur 
100gm gula pasir
100gm keju cheddar
50gm mentega
1 sudu teh esen vanilla
kismis secukupnya

Cara membuatnya ;

1. Gunting roti dan masukkan kedalam loyang, tabur kismis keatasnya. Saya guna loyang muffin dan lengserkan dengan mentega terlebih dahulu untuk mengelak dari puding melekat di loyang.
2. Panaskan susu segar bersama mentega hingga mentega cair. Matikan api dapur.
3. Didalam bekas lain campur telur, gula esen vanilla dan sebahagian daripada keju parut.

4. Tuang susu suam tadi kedalam campuran telur dan kacau rata. Seterusnya tuang keatas roti yang telah diatus didalam loyang bersama kismis tadi.
5. Tabur lebihan keju keatas puding roti dan bakar dengan selama lebih kurang 40minit pada suhu 170'c atau sehingga puding masak. (Tiap oven berbeza, sila suaikan dengan oven anda)
6. Setelah masak dan sejuk, bolehlah hidangkan puding dengan aiskrim kegemaran.

Assalamualaikum,

Dah lama tak buat kuih koci. Teringin rasanya nak makan kuih yang lemak-lamak manis  ni. 6 tahun yang lepas ketika kerja di pejabat tidak sesibuk sekarang saya memang buat kuih koci untuk diletak di gerai lori bergerak berdekatan dengan rumah saya kerana ada permintaan. 

Alhamdulillah kuih koci memang mempunyai penggemar tersendiri dan setiap hari memang habis 100 biji kuih koci yang ditinggalkan.  Masa itu kalau ada tempahan untuk majlis-majlis pun saya terima. Tetapi saya mula berhenti membuat kuih yang satu ini kerana ada ketika agak sukar mendapat bekalan daun pisang serta kelapa untuk membuat inti. Ditambah pula dengan kerja di pejabat yang mula sibuk, maka nak tak nak saya tinggalkan bisnes kuih ini. Masa itu saya buat kuih koci biasa bukan pulut hitam macam resipi yang ingin saya kongsikan dibawah ini.

Resipi hari ini tidak disediakan step by step seperti selalu sebab saya dah pernah sediakan pada entry sebelum ini iaitu disini, bezanya resipi terdahulu tidak gunakan tepung pulut hitam.

Jom cuba buat kuih koci pulut hitam bersantan. Kredit kepada pemilik asal resipi Zalinzalina dan saya kongsikan pula disini.

KUIH KOCI PULUT HITAM BERSANTAN 
Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
2 sudu beras pulut hitam - dikisar halus dan ayak
sedikit garam
1 cawan air (Jangan tuang semuanya nanti lembik. Masukkan sikit demi sedikit hingga doh tak lekat tangan. Baki air tu dalam 3 sudu besar)
daun pisang secukupnya - potong 5inci x 5inci dan layur seketika

Cara membuatnya: 

1. Campurkan tepung pulut dan tepung beras pulut hitam serta garam didalam sebuah bekas. Kacau sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan doh tak lekat ditangan dan teksturnya seperti doh buah melaka/onde-onde. Tutup sekejap dengan kain agar doh tidak keras.

2. Masak air didalam periuk hingga mendidih.

3. Ambil sedikit adunan tepung pulut tadi, bulatkan kemudian leper diatas tapak tangan tangan. Masukkan inti kelapa, tutup dan bulatkan balik. Buat sampai habis doh.

4. Masukkan doh-doh kuih koci ni kedalam air rebusan yang telah mendidih sehingga ia terapung lalu angkat dan toskan. (sama seperti buat onde-onde/buah melaka).

5. Masukkan pula kuih koci ni kedalam bekas berisi campuran santan dan tepung beras.

6. Guna sudu, ambil doh koci sekali dengan kuah santan pekat tadi letak atas daun pisang yang disapu minyak. Bungkus macam bantal atau nasi lemak pun boleh. Kemudian kukus sekejap dalam 7 minit untuk bagi aroma daun pisang dan bolehlah dihidangkan.

INTI KELAPA
1 biji kelapa parut 
1 ketul gula melaka
3/4 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sahaja
daun pandan disimpul

Caranya :

1. Masak gula melaka, 3/4 cawan gula pasir dan daun pandan dengan sedikit air hingga gula melaka hancur, kemudian tapiskan. Masukkan kelapa parut tadi.

2. Masak sekejap atas dapur, bila dah agak kering masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau lagi hingga bercampur, kemudian sejukkan. Bulat-bulatkan inti tersebut.

KUAH SANTAN PEKAT
3 sudu besar tepung beras
3cawan santan pekat
sedikit garam
campurkan tepung beras kedalam santan pekat, kacau sebati dan masukkan garam. Masak adunan ni sehingga pekat, ketepikan seketika untuk proses seterusnya.

Assalamualaikum, 

Lamanya saya tidak update blog. Mood kelaut betul lah semenjak dua menjak ini. Tetapi Alhamdulillah masih ada yang setia masuk ke blog ini walaupun dah dua minggu tidak update. Terima kasihlah saya ucapkan kepada semua.

Berbalik kepada entry, petang ini saya ingin kongsikan resipi apam mekar pandan yang resipi asalnya dari Ibu Fatmah Bahalwan tetapi saya ubah sedikit bahan-bahannya mengikut selera kerana saya agak kurang makan yang manis-manis. Lagipun air sprite/aiskrim soda tu pun dah manis rasanya. Resipi asalnya menggunakan 225gm gula pasir tetapi saya hanya gunakan 180gm.

Apam pandan saya memang mekar selepas dikukus...tetapi senyumannya agak malu-malu gitu. Mungkin sebab saya guna cawan kertas yang agak leper. 

Untuk dapatkan apam yang benar-benar mekar dari ini, pastikan kuatkan api dapur ketika mengukus, jangan lupa balut tudung kukusan dengan kain bersih dan ketika pukul adunan kena betul-betul gebu. Kalau dapat ikut semua langkah-langkah ini, pasti apam yang dihasilkan mekar setaman. Cubalah! 

APAM MEKAR PANDAN
180gm gula pasir
2 biji telur 
1 sudu teh ovelette
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150ml air sprite atau aiskrim soda
1 sudu besar pandan emulco
.
Cara membuatnya :

1. Sediakan acuan apam dan alas dengan cawan kertas. Panaskan kukusan dengan api besar hingga beruap. 


2. Campur semua bahan menjadi satu, pukul selama 10 minit hingga adunan bercampur dan menjadi gebu.

3. Bahagikan kepada dua adunan dan masukkan pasta pandan kedalam satu bekas dan satu bekas lagi biarkan tanpa warna dan perasa.


4. Tuang adunan kedalam cawan kertas dan selang seli adunan pandan dan adunan biasa. Adunan perlu dituang hingga penuh cawan kertas agar apam berkembang mekar.


5. Kukus selama 20 menit dengan api besar. Jangan lupa bungkus penutup kukusan dengan kain untuk mengelak dari air menitis. Setelah masak bolehlah dihidangkan. 


Assalamualaikum,


Hmm...entry kek lagi nampaknya petang ini. Kalau ada masa lapang saya memang suka buat kek dan Kek Mentega Vanilla ini saya  bawa ke pejabat untuk dinikmati semasa tea break dengan teman-teman sekerja.  

Ia hanyalah sejenis kek yang simple dan membuatnya pun tidaklah sesukar mana walaupun anda seorang beginner yang baru nak cuba-cuba membuat kek yang pertama. Asalkan ikut semua step by step yang saya sediakan dibawah ini, InshaAllah...gerenti menjadi.

Amacam..teringin nak try ke? Jom lihat bahan-bahan yang digunakan dibawah ni.
KEK MENTEGA VANILLA
Saiz loyang : Saya juga 7 inci 

Bahan-bahan
125gm mentega
3 biji telur - Gred A
¾ cawan gula kastor 
1 sudu besar esen vanilla
¾ cawan susu segar
1 ½ cawan tepung naik sendiri 

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 190'c dan sediakan loyang.

2. Masukkan mentega dan susu segar kedalam periuk dan panaskan diatas api dapur. Setelah mentega cair, tutup api dapur dan biarkan mentega sejuk.

3. Sementara itu pukul telur dengan esen vanilla sehingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga gula larut dan adunan menjadi ringan dan gebu (ribbon stage)

4. Masukkan pula tepung berselang-seli dengan mentega cair yang telah sejuk dan kacau hingga sebati.

5. Tuang kedalam loyang dan bakar selama 45minit atau sehingga masak (setiap oven berbeza, kenali oven anda)  

Assalamualaikum,

Kek yogurt limau kasturi memang memikat selera terutama sekali bagi yang sukakan kek yang tidak terlalu creamy dan manis. Memang ada kelainan dari segi rasanya dari kek lemon ataupun kek oren kerana kombinasi yogurt dan limau kasturi ini memang serasi dan menghasilkan rasa yang unik dan enak.

Kalau suka bolehlah dihias dengan butter cream, cream cheese ataupun sekadar tabur dengan gula icing macam saya buat ini pun tak kurang enaknya. Nak letak topping ganache pun boleh juga...pendek kata terpulanglah kepada kreativiti dan selera masing-masing. 

Kalau nak try rasa bolehlah cuba buat sendiri dirumah. Jom kita intai resipi dibawah ini :) 

KEK YOGURT LIMAU KASTURI 
Bahan A
140gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat 
110gm mentega 
100gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu teh kulit limau kasturi - di sagat halus 
30ml jus limau kasturi 
125ml yogurt

Bahan B
2 biji putih telur
secubit garam 
40gm gula kastor

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 170'c. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan seketika.

2. Didalam mangkuk lain, pukul mentega dan 100gm gula sehingga pucat dan gebu. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi.

3. Masukkan jus limau kasturi dan kulitnya yang disagat sambil diputar lagi.

4. Seterusnya masukkan yogurt dan berselang seli dengan tepung sambil di kacau hingga bercampur menggunakan spatula.

5. Didalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan garam serta gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi hingga soft peak (jika diterbalikkan mangkuk, putih telur tersebut tidak jatuh).


6. Masukkan putih telur tersebut sedikit demi sedikit kedalam adunan tepung sambil dikaup balik dengan spatula hingga adunan bercampur. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam 35 - 40minit atau sehingga masak. Setiap oven berbeza, kenali oven masing-masing.
Assalamualaikum, 

Best ever carrot cake ini saya buat hari sabtu lepas untuk anak yang outing dari asrama. Walaupun hanya ada masa 4 jam dirumah, bahagia rasanya bila anak balik dan berkesempatan makan bersama-sama sekeluarga. Deco kek ini simple sahaja dan taklah semeriah yang dijual...maklumlah buat untuk makan sendiri sahaja. Kalau anda bercadang nak berniaga dengan resipi best ever carrot cake ini, bolehlah deco comel-comel ye. 

Tetapi yang pastinya kek ini sangat-sangat sedap walaupun belum diletak topping cream cheese dan saya memang recommended untuk pembaca mencuba resipi ini. 

Walaupun bahan-bahan yang digunakan sederhana sahaja tetapi kek ini memang gebu dan moist. Boleh juga kalau nak 'skip' serbuk kayu manis dan serbuk pala yang ada dalam resipi ni..tetapi saya letak keduanya dan rasanya memang lain dan melazatkan lagi kek ini.

Jom tengok resipi best ever carrot cake dibawah ni...jangan lupa try tau.

BEST EVER CARROT CAKE
Saiz loyang : 9 inci

Bahan-bahan
1 cawan gula perang 
1 cawan minyak - saya guna minyak jagung 
3 biji telur - gred A
secubit garam 
1/2 sudu teh soda bikarbonat 
2 cawan tepung naik sendiri 
2 cawan carrot - disagat halus (anggaran 4 batang carrot saiz sederhana)
1/2 cawan walnut - dicincang halus 
1/2 sudu teh - serbuk kayu manis - pilihan (boleh skip)
1/2 sudu teh - serbuk pala - pilihan (boleh skip)  

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 180'c.

2. Pukul gula dan minyak sehingga gula larut, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi adunan hingga kembang.


3. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, garam, serbuk kayu manis, serbuk pala. Kacau dengan spatula. Masukkan pula carrot yang telah disagat. 


4. Seterusnya masukkan pula walnut cincang dan kaup balik hingga rata kedalam adunan.


5. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar sehingga 45minit (untuk kek) dan 15-20minit (cup cakes) atau sehingga masak. Setiap oven berbeza, kenali oven masing-masing :) 

6. Setelah kek siap dan sejuk, bolehlah hias dengan cream cheese. Resipi untuk cream cheese ada dibawah ini.

Topping - Cream cheese
1/2  cawan cream cheese
1/2  cawan mentega (unsalted)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 cawan gula ising 

Cara membuatnya :

Masukkan cream cheese, mentega dan esen vanilla dan di pukul rata.

Masukkan pula gula sambil di putar hingga gebu dan berkrim. Siap untuk di hias di atas kek. 
Assalamualaikum,

American chocolate brownies antara brownies yang simple dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Bagaimana dengan rasanya? Mmmm...sedapnya alahai. Kalau letak topping lagilah asyik menikmatinya. Sedar-sedar dah berketul-ketul masuk ke mulut.

Untuk satu adunan dibawah ni saya gunakan loyang bersaiz 9inci, dapatlah 54ketul brownies . Saya syorkan gunalah cutter yang dibeli dari kedai peralatan kek untuk potongan yang yang cantik dan sama saiz. 

Jom kita lihat resipi American Chocolate Brownies dibawah ni...mungkin anda boleh cuba buat sendiri dirumah.
AMERICAN CHOCOLATE BROWNIES
Saiz loyang : 9 inci 

Bahan-bahan 
200gm Coklat masakan - cincang 
175gm mentega
200 gula perang
130gm tepung gandum
3 biji telur - Gred A - pukul ringan menggunakan garfu


Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 170'c 

2. Cairkan mentega dan coklat masakan menggunakan kaedah double boiler.

3. Setelah cair sepenuhnya masukkan gula perang dan kacau hingga gula hancur. 

4. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit hingga semuanya bercampur.

5. Seterusnya masukkan telur dan kacau lagi hingga adunan bercampur rata.

6. Tuang adunan kedalam loyang yang telah dilapik kertas terlebih dahulu dan bakar selama 35minit atau sehingga masak. Jangan terlebih bakar kerana brownies akan menjadi keras.
7. Setelah brownies sejuk, bolehlah dihias dengan topping coklat.

TOPPING
200gm coklat masakan
60ml susu segar 
1 sudu besar mentega
* Campur semuanya dan kacau hingga cair dengan kaedah double boiler.

Assalamualaikum, 

Salam pagi jumaat, penghulu segala hari. Menu hari ini paling simple tapi sedap makan dengan nasi panas, iaitu tempe goreng kicap. Menu ini kegemaran anak saya yang bongsu...kalau ada tempe goreng kicap ni dengan telur mata kerbau pun dah cukup untuk dia. Lagipun eloklah masukkan tempe dalam diet harian kerana kandungannya kaya dengan khasiat dan vitamin untuk kesihatan.

Resipi ada dibawah ni bagi yang ingin mencubanya...hihihi, simple sangat-sangat. Semua orang mesti tahu cara nak masak ni dan kalau suka bolehlah tambahkan kacang goreng ataupun ikan bilis goreng pun sedap juga. Yang saya masak dibawah ni versi apa yang ada didapur sahaja.

TEMPE GORENG KICAP
1 bungkus tempe 
10 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
5 tangkai cili padi  
2 batang serai 
3 cm halia 
3 cm lengkuas 
1 sudu makan jus asam jawa
3 sudu makan kicap manis 
5 gm gula melaka - di hiris 

Cara membuatnya:

1. Mayang halus bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan cili padi. Ketepikan seketika. 

2. Selepas itu hiris tempe nipis dan memanjang. 

3. Goreng tempe hingga garing dan toskan. Jika suka masukkan juga kacang tanah yang digoreng terlebih dahulu.

4. Panaskan minyak masak dan tumis semua bahan-bahan yang dimayang halus tadi. Masukkan juga gula melaka kedalam tumisan.


5. Seterusnya masukkan kicap manis dan jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

6. Akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng dan gaul rata. Masak sebentar hingga kering dan matikan api dapur.

Assalamualaikum, 

Lama benar rasanya tidak update blog. Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kerana ada sahabat-sahabat di FB yang sudi PM bertanya khabar tentang kehilangan (gituu...kehilanganlah sangat kan :D) saya yang dah masuk seminggu lebih di dunia maya ini. Katanya Ber FB tidak, ber Instagram & ber twitter tidak, apalagi ber blogging. Alhamdulillah ada juga sahabat-sahabat yang mengambil berat. 

Sebenarnya saya sihat-sihat sahaja, cuma terlarut dengan tugas dipejabat. Penghujung September dan awal Oktober memang sibuk sesangat dan bila sampai rumah dah keletihan di tambah dengan kerja rumah dan kerenah anak-anak. Walaupun masih ada 5 entry lama yang tersimpan di draft...tak berdaya rasanya nak mengarang tiap resipi dan publish di blog. Hari ini rasanya paling sesuai saya mula berblogging semula tetapi seperti biasa menu simple hari-hari yang saya buat untuk anak-anak di rumahlah...tidak ada yang istimewa.

Jom tengok resipi muffin pisang kelapa dibawah ni...walaupun dicampur kelapa kering, tekstur muffin ni tetap lembut dan moist. Yang pastinya kombinasi pisang dan kelapa memang sedap.
   
MUFFIN PISANG KELAPA
Bahan-bahan
1½ cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh soda bikarbonat
¼ cawan mentega yang dicairkan 
1 biji telur
¼ cawan + 2 sudu besar susu segar
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan pisang masak ranum - dilecek
½ cawan kelapa kering 

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 180'c dan sediakan cawan muffin.

2. Masukkan bahan kering seperti tepung gandum, gula, baking powder, soda bikarbonat kedalam mangkuk besar dan ketepikan seketika.
3. Lenyek pisang dengan gula dan masukkan pula telur, susu, mentega cair dan esen vanilla.
4. Seterusnya tuang bahan basah iaitu yang dilenyek bersama pisang tadi kedalam bahan kering dan kacau.

5. Masukkan pula kelapa kering dan kacau lagi. (Jangan terlebih kacau kerana tekstur muffin akan menjadi keras, cukup sekadar bahan bercampur).
6. Sudukan adunan kedalam cawan muffin dan tabur dengan kelapa kering sebelum dibakar selama 24 - 26minit atau sehingga masak.