Assalamualaikum,
Sekadar mempelbagaikan sarapan pagi hari ini, saya buatkan muffin tuna savoury. Selalu tu kan dah biasa buatkan muffin yang manis-manis, sesekali ubah selera sedap juga.
Hari ni semua anak-anak ada di rumah kerana dah bermula cuti sekolah sempena tahun baru cina esok, jadi bersemangat nak buatkan sarapan walaupun terkejar untuk masuk ke pejabat. Banyak tempahan feri dari agen pelancongan mula masuk dan Langkawi akan di banjiri pelancong lagi sepanjang minggu ini.
Baiklah, pada yang ingin mencuba resepi muffin ni jom tengok di bawah, hari ni tak sempat nak berceloteh panjang.
TUNA SAVOURY MUFFIN
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam halus
Bahan B
80gm ikan tuna mayonaise - pedas
2 biji telur gred A
250ml susu segar
20gm mentega - di cairkan
2 keping kepingan keju cheddar - di hiris
2 tangkai daun bawang - di hiris
1 tangkai daun sup - di hiris
2 sudu besar lada benggala di cincang - pilihan
2 sudu besar lada benggala di cincang - pilihan
3 sudu besar lobak merah di parut - pilihan
1/2 labu bawang besar - di cincang halus
Cara membuatnya :
1. Panaskan oven pada suhu 180'c. Ayak semua bahan A kedalam mangkuk besar. Ketepikan seketika.
2. Di dalam bekas lain pukul telur dengan garfu dan masukkan mentega cair di ikuti dengan semua bahan C. Kacau seketika.
3. Masukkan pula ikan tuna pedas, separuh dari kepingan cheese yang di potong dan susu segar. Kacau agar semuanya bercampur. Kalau mau lebih pedas, bolehlah masukkan sedikit serbuk cili mengikut selera.
4. Tuang bahan basah yang di kacau tadi kedalam tepung yang di ayak dan kacau dengan spatula atau 'hand whisk' sekadar semuanya bercampur. Jangan terlebih kacau, jika tidak muffin akan menjadi keras. Jangan risau sekiranya masih ada gumpalan kecil tepung kerana sebaik sahaja di bakar ianya akan hilang.
5. Masukkan kedalam acuan muffin dan taburkan lebihan potongan cheese di atasnya. Boleh juga taburkan lebihan daun bawang dan lada benggala di sebelum di bakar.
6. Bakar muffin dengan suhu 180'c selama 15 - 20minit atau sehingga masak, dan bolehlah di hidangkan.
1. Panaskan oven pada suhu 180'c. Ayak semua bahan A kedalam mangkuk besar. Ketepikan seketika.
2. Di dalam bekas lain pukul telur dengan garfu dan masukkan mentega cair di ikuti dengan semua bahan C. Kacau seketika.
3. Masukkan pula ikan tuna pedas, separuh dari kepingan cheese yang di potong dan susu segar. Kacau agar semuanya bercampur. Kalau mau lebih pedas, bolehlah masukkan sedikit serbuk cili mengikut selera.
4. Tuang bahan basah yang di kacau tadi kedalam tepung yang di ayak dan kacau dengan spatula atau 'hand whisk' sekadar semuanya bercampur. Jangan terlebih kacau, jika tidak muffin akan menjadi keras. Jangan risau sekiranya masih ada gumpalan kecil tepung kerana sebaik sahaja di bakar ianya akan hilang.
5. Masukkan kedalam acuan muffin dan taburkan lebihan potongan cheese di atasnya. Boleh juga taburkan lebihan daun bawang dan lada benggala di sebelum di bakar.
6. Bakar muffin dengan suhu 180'c selama 15 - 20minit atau sehingga masak, dan bolehlah di hidangkan.