Assalamualaikum,
Saya ingin berkongsi resepi kek yang paling ringkas dan anak-anak suka iaitu kek batik biskut marie. Sedap kek ni dan cara membuatnya pun mudah sangat. cuma perlu lebur semuanya dalam periuk dan ratakan di dalam loyang, sejukkan di dalam peti ais dan sedia untuk di nikmati. Dengan pengawasan, anak-anak kita peringkat sekolah rendah pun boleh cuba membuatnya sendiri sebagai mengisi masa lapang dalam cuti sekolah ni.
Kali ini saya cuba sedikit kelainan selepas melihat resepi yang di kongsi oleh ahli group masakan di FB, dengan melapis biskut dan mencurahkannya coklat keatasnya tanpa meleburkan semuanya di dalam periuk seperti yang biasa saya buat sebelum ini. Dan menariknya, pemilik asal resepi juga mencadangkan biskut marie boleh di gantikan dengan biskut cream cracker.
Jom kita lihat resepinya... :)
KEK BATIK BISKUT MARIE
Bahan-bahan
200gm milo
250gm butter
3 sudu makan serbuk koko
1 tin kecil susu pekat manis
Biskut marie/cracker secukupnya
Cara membuatnya:
1.Alaskan loyang dengan plastik, biarkan plastik melebihi loyang supaya senang nak keluarkan kek bila dah sejuk.
2. Cairkan butter alam kuali dengan mengggunakan api kecil.
3. Setelah cair, masukkan susu, milo sedikit demi sediki gaul hingga sebati & masukkan juga serbuk koko.
4. Gaul hingga halus dan tak berketul lagi. (gunakan hand whisk)
5. Setelah pekat, susun biskut marie dalam loyang kemudian curahkan sebahagian adunan tadi dan ratakan, lapis lagi biskut marie, curahkan adunan ratakan. Ulang hingga habis adunan dan sejukkan dalam peti ais.