0

PISANG BAKAR DENGAN SOS MENTEGA KACANG

Assalamualaikum,  Pisang yang dibakar dengan mentega...hmm, sedapnya. Seperti yang kita tahu, pisang merupakan buah yang boleh diperbagaikan dan diolah samada menjadi goreng pisang, kuih tradisional, dessert, dicampurkan dengan aiskrim atau dijadikan kek serta muffin. Sejak ...

0

LEFTOVER ROTI CANAI MUFFIN

Assalamualaikum, Selamat berhari minggu & sarapan apa hari ini? Seperti yang kita sedia maklum sarapan kegemaran rakyat Malaysia selain dari nasi lemak adalah roti canai. Pernah tak beli roti canai tapi tak dihabiskan dan terbiar keras? Selalunya bila panaskan semula pun ...

0

UDANG LIPAN MASAK KUNG PAO

Assalamualaikum,  Udang lipan masak kung pao, memang sedap setanding dengan isi udang-hidup biasa yang kita selalu masak. Tetapi sukar nak cari isi udang lipan ni. Saya pun beli produk frozen. Memang perlukan kemahiran nak kopek udang lipan dan ambil isinya. Maklumlah kulit ...

0

KERABU NANGKA MUDA DENGAN ISI IKAN BAKAR

Assalamualaikum,  Entry tertunggak, kerabu nangka muda dengan isi ikan bakar. Sebenarnya dah lama saya buat kerabu ini dan tersimpan didalam folder di laptop. Bila check hari ini, eh! masih ada lagi rupanya resipi yang tidak publish dalam blog. Kerabunya seperti biasa ...

0

SERAWA UBI KAYU BERSAGU

Assalamualaikum,  Serawa ubi kayu bersagu adalah sejenis dessert yang sedap dinikmati petang-petang begini. Kombinasi ubi kayu rebus yang lemak dan gebu dipadankan pula dengan gula melaka dan santan serta wanginya daun pandan..hmm memang membuka selera. Boleh kurangkan ...

0

RENDANG ITIK SALAI DENGAN DAUN PUDING

Assalamualaikum,  Itik salai dan daun puding hitam adalah buah tangan istimewa dari anak yang pulang bercuti di kampung sempena cuti tahun baru cina yang lalu.  Kalau disebelah utara semenanjung ni, daun puding adalah pohon hiasan yang banyak ditanam di halaman rumah ...

0

NASI BRIYANI DENGAN AYAM MASAK ROS

Assalamualaikum,  Hari ini masak nasi briyani menyambut anak-anak yang baru pulang dari menghabiskan cuti tahun baru cina di kampung. Err..gandingan yang sesuai tak nasi Briyani, ayam masak ros dan  kurma daging dihidangkan bersama? Kira acilah ya. Huru-hara pagi ni ...

0

KEK DELICIA

Assalamualaikum. Kek Delicia sangat simple untuk membuatnya dan idea untuk nama kek ini adalah disebabkan saya gunakan Delicia hazelnut chocolate spread dari Gardenia untuk dicampurkan kedalam adunan. Rasanya? Alhamdulillah...sedap sangat bagi lidah saya kerana saya memang suka ...

0

PUDING MANGGA

Assalamualaikum,  Apa-apa jenis puding pun pasti segar dinikmati sebagai pencuci mulut, tambahan pula pada cuaca panas begini. Banyak-banyak buah, mangga menjadi pilihan saya kerana suka dengan rasanya. Sebab itulah dalam blog ni ada beberapa resipi menggunakan mangga masak ...

0

KEK TAPAI UBI KAYU BERKEJU

Assalamualaikum,  Ini entry kedua kek tapai ubi kayu dalam blog ini. Resipi sebelumnya dapat dilihat DISINI. Di Langkawi sukar mencari tapai ubi kayu ni, dan kebetulan outstation ke KL dua hari lepas saya tak lepaskan peluang membelinya dimana mudah untuk dapatkannya ...

0

TIMUN BETIK BERSAGU

Assalamualaikum,  Dalam cuaca yang panas dan kering macam sekarang memang sedap kalau dapat makan yang sejuk-sejuk macam timun betik bersagu ni. Kalau di Langkawi, timun betik memang ada dijual pada musim sekarang iaitu musim menuai tembikai tempatan dan kedua tanaman ini ...