Assalamualaikum,
Uii...rajinnya merebus kacang kuda untuk buat salad pagi ni. Hehehe...jangan salah faham , sebenarnya kacang kuda ni beli yang dah siap rebus dipasar malam. Bila sampai rumah malam tadi anak-anak pun dah kekenyangan dan tak layan dah kacang kuda ni. Saya masukkan kedalam petisejuk dan pagi ni buatkan salad dengan merampai bersama jagung rebus, ayam goreng dan telur rebus. Bakar roti juga untuk dipadankan dengan salad sebagai sarapan pagi ini.
Chickpeas salad atau salad kacang kuda memang sedap dinikmati begitu sahaja atau bersama roti bakar. Membuatnya pun mudah sahaja. Jom kita lihat resipi.
CHICKPEAS SALAD
Bahan-bahan
1 cawan kacang kuda - siap direbus
½ cawan isi jagung rebus
1 biji tomato - dicincang
Daun salad secukupnya
1 labu bawang besar/holland
2 biji telur di rebus - kupas dan potong kecil
1 ketul ayam goreng - di potong kecil
SOS SALAD - Campurkan semuanya
1 cawan mayonis
½ cawan yogurt
1 sudu besar cuka/jus lemon
1 sudu teh gula pasir
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Potong isi jagung dan asingkannya kedalam mangkuk besar.
2. Campurkan juga kacang kuda yang telah siap direbus.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan lain seperti tomato, daun salad, bawang besar/holland dan isi ayam kedalam mangkuk tersebut.
4. Campurkan sos salad dan kacau hingga semua bahan-bahan bercampur. Akhir sekali masukkan telur rebus dan kacau lagi.
5. Chickpeas salad telah siap disediakan dan lebih sedap dimakan selepas masukkannya kedalam petisejuk. Saya letakkan juga sedikit sos thousand island ketika menghidangkannya sebab anak suka.